FEG a ajutat 15.700 concediati din tarile UE sa gaseasca noi locuri de munca in 2012

De Alexandrina Iordache 19 Noiembrie 2013, 13:35 Euro
Fondul european de ajustare la globalizare (FEG) oferă finantare pentru măsuri concrete care urmăresc scopul de a-i sprijini pe lucrătorii concediati să îsi îmbunătătească capacitatea de insertie profesională si să găsească noi oportunităti de locuri de muncă.

FEG a ajutat un număr total de 15 700 de lucrători concediati din cauza crizei economice si a efectelor globalizării să găsească noi oportunităti de locuri de muncă în 2012, potrivit unui raport adoptat de către Comisia Europeană.

FEG a oferit mai mult de 73,5 milioane EUR pentru a veni în ajutorul lucrătorilor din 11 state membre (Austria, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, România, Spania si Suedia), care au fost completate cu 51,7 milioane EUR provenind din resurse nationale.

Raportul arată că jumătate din lucrătorii (14 333 din 28 662) care au participat la cele 41 de initiative ale FEG deja finalizate în cursul anilor precedenti au găsit noi locuri de muncă sau desfăsurau o activitate independentă la sfârsitul perioadei de asistentă, iar un număr suplimentar de 1 069 de persoane urmau un program educational sau de formare pentru a-si îmbunătăti viitoarea capacitate de insertie profesională.

Rezultatele în ceea ce priveste reinsertia profesională sunt încurajatoare, având în vedere situatia actuală dificilă de pe piata ocupării fortei de muncă si tinând cont de faptul că FEG sprijină lucrători care se confruntă cu împrejurări deosebit de dificile constând în concedieri în masă care afectează un anumit teritoriu si că lucrătorii care beneficiază de ajutor se numără, de obicei, printre cei care au dificultăti mai mari pe piata fortei de muncă, cum ar fi persoanele mai slab calificate sau defavorizate aflate în căutarea unui loc de muncă.   

La 11 octombrie 2013, Consiliul si Parlamentul European au convenit asupra textului noului regulament FEG, permitând statelor membre să solicite cofinantare din FEG în temeiul noilor norme începând din ianuarie 2014.

Domeniul de aplicare al FEG a fost extins pentru a cuprinde:

- lucrătorii concediati din cauza persistentei crizei economice si financiare mondiale sau a unei noi crize similare, un criteriu care fusese deja aplicat din mai 2009 până la sfârsitul anului 2011,
- lucrătorii cu contracte individuale de muncă încheiate pe perioadă determinată si persoanele care desfăsoară o activitate independentă,
- regiuni cu rate ridicate ale somajului în rândul tinerilor, tinerii care nu sunt încadrati profesional si nu urmează niciun program educational sau de formare.

László Andor, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale si incluziune, a declarat: „Fondul european de ajustare la globalizare s-a dovedit a fi un instrument eficace pentru a ajuta persoanele care si-au pierdut locurile de muncă si în special persoanele mai slab calificate si defavorizate aflate în căutarea unui loc de muncă. Mă bucur că Parlamentul European si Consiliul au convenit ca FEG să continue să functioneze în perioada 2014-2020 si că acest fond va fi din nou în măsură să-i ajute pe lucrătorii concediati ca urmare a crizei economice. De asemenea, pentru prima oară, FEG va fi accesibil pentru lucrătorii cu contracte individuale de muncă încheiate pe perioadă determinată si pentru persoanele care desfăsoară o activitate independentă, precum si, în regiuni cu rate ridicate ale somajului în rândul tinerilor, pentru tinerii care nu sunt încadrati profesional si nu urmează niciun program educational sau de formare”.

Sursa: Comisia europeana


 

Autor Alexandrina Iordache 19 Noiembrie 2013, 13:35 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate