Extinderea Uniunii Europene: prioritati pentru 2014

De Alexandrina Iordache 20 Octombrie 2013, 20:05 Euro
În cadrul unei serii de rapoarte anuale, Comisia Europeana recomanda acordarea statutului de tara candidata în cazul Albaniei si, pentru a cincea oara consecutiv, deschiderea negocierilor de aderare cu fosta Republica Iugoslava a Macedoniei.

De asemenea, Comisia evalueaza progresele realizate în ultimul an de celelalte tari din Balcanii de Vest si de Turcia în directia aderarii la UE. Având în vedere decizia Guvernului Islandei de a suspenda negocierile de aderare, un raport simplificat privind Islanda face bilantul stadiului actual al situatiei din perspectiva alinierii la UE.

Cu ocazia prezentarii pachetului anual privind extinderea, comisarul european Štefan Füle a declarat: "Extinderea este un proces în derulare si în pofida crizei economice este o politica benefica — aceasta constituie o parte a solutiei. Extinderea este în continuare una dintre cele mai eficiente politici ale UE. Prin abordarea „principiilor fundamentale”, ca de exemplu lupta împotriva coruptiei, buna guvernanta economica, libertatea de exprimare si mass-media, drepturile omului si protectia minoritatilor, aceasta politica întareste stabilitatea politica si economica în tarile care doresc sa adere la UE, precum si în Uniunea Europeana în ansamblu.”
   
Strategia de extindere confirma relevanta continua a principiilor fundamentale care stau la baza criteriilor de aderare de la Copenhaga asupra carora UE a convenit în urma cu 20 de ani. Acestea includ statul de drept, care ramâne ferm ancorat în centrul procesului de extindere. Tarile vizate trebuie sa abordeze aspecte precum reforma sistemului judiciar si lupta împotriva criminalitatii organizate si a coruptiei, la începutul negocierilor de aderare, pentru a demonstra evidente solide în materie de rezultate sustenabile.

Criza economica mondiala a subliniat necesitatea ca toate tarile sa îsi consolideze guvernanta economica si sa amelioreze competitivitatea. Comisia a prezentat o serie de propuneri pentru a sprijini acest obiectiv, inclusiv introducerea unor strategii nationale de reforma economica si a unor planuri de actiune pentru gestionarea finantelor publice.
   
Evenimentele recente dintr-o serie de tari implicate în procesul de aderare au subliniat importanta consolidarii institutiilor democratice si a promovarii unor procese democratice cu un caracter mai favorabil incluziunii.

Toate tarile din Balcanii de Vest si Turcia trebuie sa efectueze reforme suplimentare pentru a se asigura ca sunt respectate în practica principiile libertatii de exprimare, precum si drepturile persoanelor care apartin minoritatilor, inclusiv drepturile romilor.

Sunt necesare masuri mai solide pentru a proteja alte grupuri vulnerabile împotriva discriminarii, în special din motive de orientare sexuala. În procesul de aderare, Comisia va acorda o prioritate mai mare acestor aspecte, inclusiv printr-o mai buna orientare a finantarii pentru preaderare si prin asistenta sporita pentru a sprijini incluziunea romilor prin intermediul unui „mecanism” care vizeaza romii.


 

Autor Alexandrina Iordache 20 Octombrie 2013, 20:05 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate