Comisia Europeană: COVID-19 va arunca Europa în cea mai grea recesiune din anii 1930

De AmosNews 07 Mai 2020, 21:18 Euro

Într-o sumbră prognoză economică de primăvară, lansată astăzi, Comisia Europeană a prezis că cea mai mare parte a continentului va cădea în cea mai grea criză economică și financiară din anii 1930, ca urmare a pandemiei COVID-19 .

Uniunea Europeană a fost nevoită să renunțe la orice speranță de creștere, întrucât economiile blocului se vor contracta cu 7,5 la sută, conform ultimelor prognoze oficiale din acest an. Declinul va fi cel mai grav pentru zona euro. Față de estimările anterioare, proiecțiile de creștere au fost revizuite cu aproximativ nouă puncte procentuale.

Deși UE se așteaptă ca recesiunea profundă să fie urmată de o creștere de peste șase la sută, probabil că pierderile provocate de virus nu vor fi compensate până la sfârșitul anului 2021.

„Europa se confruntă cu un șoc economic fără precedent de la Marea Depresiune”, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie.

Recuperarea este, de asemenea, așteptată să fie mai degrabă „inegală”, deoarece măsurile de blocare pentru a stopa răspândirea coronavirusului nu vor fi ridicate simultan de către toți membrii Uniunii Europene.

Vicepreședintele pentru afaceri economice al Uniunii Europene, Valdis Dombrovskis, a emis o declarație, spunând că, în timp ce căderea imediată va fi mult mai severă pentru economia globală decât criza financiară, profunzimea impactului va depinde de evoluția pandemiei, a blocului capacitatea de a reporni în siguranță activitatea economică și de a relua ulterior.

De asemenea, Comisia Europeană a avertizat că cifrele se pot schimba în rău dacă pandemia durează mai mult, împiedicând redeschiderea afacerilor și a călătoriilor. Declinul economic poate fi „mult mai mare” decât se presupune în scenariul de bază al ultimelor prognoze.

Unii membri ai uniunii, inclusiv greutățile economice, și-au făcut deja propriile predicții sumbre în urma focarului de coronavirus. Cea mai mare economie a UE, Germania, a declarat că ar putea înregistra cea mai gravă scufundare economică din perioada postbelică, întrucât produsul intern brut (PIB) poate scădea cu peste șase la sută. Franța se așteaptă aproape la aceeași scădere ca Germania, în timp ce Spania se așteaptă ca economia sa să se contracte cu 9,2 la sută în acest an. (eTN)

 

Autor AmosNews 07 Mai 2020, 21:18 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii