Doză mai mare de optimism arata ancheta Eurobarometru din primăvara anului 2013

De Alexandrina Iordache 24 Iulie 2013, 13:12 Euro
Conform rezultatelor ultimului sondaj Eurobarometru publicat marti, 23 iulie, sase din zece cetăteni ai UE se simt „europeni” si doresc să afle mai multe despre drepturile lor, dar mai putin de jumătate (46 %) stiu în ce constau aceste drepturi.

Aceste rezultate trebuie interpretate în contextul Anului european al cetătenilor, 2013 — un an dedicat îmbunătătirii gradului de constientizare cu privire la drepturile cetătenilor europeni.

Sondajul Eurobarometru standard din primăvara anului 2013 a fost realizat pe baza unor interviuri fată în fată, care au avut loc în perioada 10–26 mai 2013. În total, au fost intervievate 32 694 de persoane din toate statele membre ale UE si din tările candidate.   

Raportul privind primele rezultate prezintă perceptiile europenilor asupra situatiei economice actuale, principalele lor preocupări si nivelul de încredere în institutiile politice. Raportul vizează, de asemenea, opiniile acestora cu privire la criză, strategia Europa 2020, precum si aspecte legate de cetătenia UE.

Rezultatele arată că europenii consideră că drepturile de care beneficiază în calitate de cetăteni ai UE sunt cel mai semnificativ rezultat pozitiv din partea UE — aproape sase din zece persoane identifică libera circulatie a persoanelor, a bunurilor si a serviciilor drept cel mai semnificativ rezultat pozitiv din partea UE.

În pofida crizei, persoanele care afirmă că sunt optimiste privind viitorul UE sunt mai numeroase decât cele care se declară pesimiste, în 19 din cele 28 de țări, iar pesimismul legat de impactul crizei asupra locurilor de muncă pare a fi în scădere. Aproape sapte din zece europeni (67 %) si peste jumătate din cetătenii fiecărui stat membru afirmă că UE are un cuvânt de spus la nivel global.

O majoritate absolută (51 %) a europenilor sunt în favoarea monedei euro, iar în cadrul zonei euro o majoritate de două treimi (62 %) sustin moneda unică. Această sustinere atinge cote maxime sau foarte apropiate de cele maxime (între 68 % si 77 %) în patru din ultimele cinci state care au aderat la zona euro (Estonia, Malta, Slovenia si Slovacia).

Sursa: Comisia Europeana/Romania

 

Autor Alexandrina Iordache 24 Iulie 2013, 13:12 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii