Directiva Europeana 2011/24 privind aplicarea drepturilor pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere

De Frimu Ghinea 25 Octombrie 2013, 20:38 Euro
Declarația comisarului pentru sănătate, Tonio Borg, cu ocazia intrării în vigoare a directivei privind aplicarea drepturilor pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere.

„Astăzi este o zi importantă pentru pacienții din Uniunea Europeană. De acum înainte, dreptul cetățenilor de a beneficia de tratamente medicale într-un alt stat membru și de a li se rambursa costurile aferente este înscris în legislația Uniunii Europene. Toate țările UE au avut obligația de a transpune în legislația lor națională directiva privind drepturile pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere, adoptată în urmă cu 30 de luni.

Această directivă îmbunătățește situația pacienților, oferindu-le mai multe opțiuni în materie de îngrijiri medicale, o mai bună informare și o recunoaștere mai ușoară a rețetelor medicale în străinătate. Directiva aduce vești bune și pentru sistemele de sănătate din Europa, prin îmbunătățirea cooperării dintre statele membre în ceea ce privește interoperabilitatea instrumentelor care țin de e-sănătate, utilizarea evaluării tehnologiilor din domeniul sănătății și punerea în comun a expertizei rare.

Pentru ca pacienții să poată beneficia de drepturile acordate de legislația UE, este necesar ca normele să fie bine transpuse și puse în aplicare. În perioada de transpunere, Comisia a furnizat statelor membre un sprijin important. Invit acum toate statele membre să-și respecte obligațiile care le revin și să transpună integral această directivă. Comisia va monitoriza îndeaproape procesul de transpunere, va oferi asistența necesară și va lua măsuri dacă este nevoie."

 

Autor Frimu Ghinea 25 Octombrie 2013, 20:38 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii