Dacian Ciolos va efectua o vizita în Republica Moldova

De Alexandrina Iordache 10 Octombrie 2013, 16:44 Euro
Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, va fi prezent în Republica Moldova, în datele de 11 si 12 octombrie 2013, la invitatia Guvernului de la Chisinău.
Vizita are loc în contextul în care Republica Moldova se pregăteste pentru parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană prevede si crearea unei Zone de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare (DCFTA), încurajând astfel integrarea economică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
   
În data de 11 octombrie 2013, înaltul oficial european va avea întrevederi bilaterale la Chisinău cu presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu premierul Iurie Leancă, cu presedintele Parlamentului Igor Corman si cu ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare Vasile Bumacov.  

În data de 12 octombrie a.c., comisarul european va vizita o companie viti-vinicolă din satul Puhoi, raionul Ialoveni, va avea o întâlnire cu membrii Asociatiei Producătorilor si Exportatorilor de Struguri si o întrevedere informală cu membri ai cabinetului de ministri pe tema strategiei pentru agricultură si dezvoltare rurală.
   
„Apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, prin aderarea ei la piata europeană, va contribui nu numai la crearea de locuri de muncă dar si la cresterea calitătii vietii cetătenilor. Odată cu încheierea acordului de asociere, Republica Moldova va avea sanse reale de dezvoltare economică datorită accesului neîngrădit pe o piată de peste o jumătate de miliard de consumatori", a declarat comisarul european Dacian Ciolos înaintea vizitei la Chisinău.    

Un alt subiect care va fi abordat cu autoritătile de la Chisinău este Programul European pentru Agricultură si Dezvoltare Rurală pentru tările din vecinătatea Uniunii Europene (ENPARD). ENPARD este o initiativă politică nouă, care face parte din angajamentul UE pentru crestere economică si stabilitate în vecinătatea sa si care recunoaste importanta agriculturii pentru securitatea alimentară, dezvoltarea durabilă si crearea de locuri de muncă în mediul rural.

La începutul lunii octombrie, ca o măsură pentru a compensa  dificultățile cu care Republica Moldova se confruntă în exportul vinurilor pe unele dintre pietele sale traditionale, Comisia Europeană a propus Consiliului si Parlamentului European să deschidă complet piata Uniunii Europene pentru importurile de vinuri din Republica Moldova, fără a astepta intrarea în vigoare a Acordului de Asociere si a DCFTA.

Sursa: Comisia europeana/Romania

 

Autor Alexandrina Iordache 10 Octombrie 2013, 16:44 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate