Consultare privind parfumurile alergene lansata de Comisia Europeana

De Alexandrina Iordache 14 Februarie 2014, 11:35 Euro
Comisia Europeana lanseaza o noua consultare. De aceasta data privind parfumurile alergene, consultarea referindu-se doar la alergenii cutanati. Comisia Europeana a solicitat Comitetului Stiintific pentru siguranta consumatorilor sa emita un aviz privind parfumurile alergene.

In cazul consultarii publice Comisia Europeana propune ca trei alergeni (HICC, atranolul si cloroatranolul) considerati nesiguri sa fie interzisi in produsele cosmetice, alaturi de alte masuri pe care le gasiti in comunicatul de mai jos:

Ce sunt parfumurile alergene?
Anumite substante prezente in parfumuri pot provoca o alergie respiratorie sau cutanata. Prezenta consultare publica se refera doar la alergenii cutanati (denumiti si de contact). Atât
substantele chimice sintetice, cât si substantele de origine naturala pot fi alergeni cutanati.

Câte persoane sufera de o alergie cutanata cauzata de parfumuri? Care sunt simptomele?
Se estimeaza ca intre 1 si 3 % din popultia Europei prezinta o alergie cutanata la parfumuri. Printre cele mai frecvente simptome se numara iritatiile, umflaturile si eruptiile, însa acestea pot evolua într-o afectiune cronica (eczema). O reactie alergica la o substanta depinde de multi factori, inclusiv predispozitia genetica, vârsta ai intensitatea expunerii la substanta respectiva.

De ce Comisia a solicitat Comitetului Stiintific pentru siguranta consumatorilor (CSSC) sa emita un aviz privind parfumurile alergene?

Regulamentul privind produsele cosmetice contine o lista de substante care sunt interzise în produsele cosmetice si o lista de substante care sunt permise, sub rezerva anumitor restrictii. Unele dintre substantele specificate în anexele II si III sunt parfumuri alergene.

Este necesar ca respectivele liste sa fie revizuite periodic. Dat fiind ca ultima actualizare a listelor de parfumuri alergene a fost efectuata în 2003 (inclusiv substantele suplimentare specificate în anexa III), serviciile Comisiei au solicitat CSSC sa reexamineze aceasta chestiune
si, în iulie 2012, Comitetul a emis un aviz.

Care sunt concluziile CSSC cu privire la parfumurile alergene?

Cele mai importante concluzii ale CSSC au fost următoarele:
- trei alergeni (HICC, atranolul si cloroatranolul) au fost considerati nesiguri;
- consumatorul ar trebui sa fie informat cu privire la prezenta alergenilor suplimentari în produsul cosmetic;
- pe baza numarului de persoane care au avut rezultat pozitiv la testul epicutanat, 12 substante chimice cu o singura molecula si 8 extracte naturale au fost identificate ca substante care prezinta motive deosebite de preocupare. S-a sugerat ca cele 12 substante chimice, care sunt de asemenea prezente în extractele naturale, sa faca obiectul unor limite de concentratie în produsul cosmetic.

Cum se traduc aceste concluzii în propunerile de modificare a Regulamentului privind produsele cosmetice?

Serviciile Comisiei propun, în cadrul consultarii publice, ca:
- cele trei substante, care au fost considerate nesigure, sa fie interzise în produsele cosmetice;
- Alergenii suplimentari ar trebui sa fie supusi obligatei de etichetare individuala pe ambalajul produsului cosmetic. Altfel spus, acestia trebuie sa fie mentionati în lista ingredientelor, pe lânga cuvintele „parfum” sau „aroma”. Din cauza utilizarii pe scara larga a parfumurilor, evitarea totala a acestora poate fi foarte dificila. Prin urmare, este important sa se evite parfumurile fata de care persoana are deja o sensibilitate.

Sunt necesare lucrari stiintifice suplimentare pentru a defini limitele de concentratie sigure pentru substantele chimice care prezinta motive deosebite de preocupare.

Cum se va derula procesul de modificare a anexelor la regulamentul privind produsele cosmetice? Care vor fi urmatoarele etape?

Comitetul Stiintific a emis avizul în iunie 2012. Au urmat apoi consultari informale cu actori din industria cosmeticelor, organizatii ale consumatorilor, specialisti din sectorul asistentei medicale si cu statele membre ale UE.

Urmatorul pas este lansarea unei consultari publice. Luând în considerare consultarile, propunerile de modificare a Regulamentului privind produsele cosmetice sub forma unui act de punere în aplicare vor fi supuse unui vot al statelor membre în cadrul Comitetului permanent pentru produse cosmetice. Dupa ce masurile sunt aprobate de statele membre, Parlamentul European si Consiliul vor avea la dispozitie trei luni pentru a-si exercita dreptul de control. In cazul în care niciun membru nu se opune propunerii, este de asteptat ca adoptarea oficiala a modificarilor respective sa aiba loc la finalul anului 2014/începutul anului 2015.

Comisia va interzice anumite parfumuri?
Serviciile Comisiei nu propun interzicerea vreunui parfum. Ceea ce propunem este ca cele trei parfumuri puternic alergene care s-au dovedit nesigure sa fie interzise. In cazul în care acestea se gasesc într-un parfum, formula parfumului respectiv ar trebui schimbata, astfel încât
alergenul interzis sa fie înlocuit cu o alta substanta.

Este posibila evitarea alergiilor la parfumuri prin neutilizarea de cosmetice care contin parfumuri?
Parfumurile sunt utilizate pentru diferite tipuri de produse cosmetice, cum ar fi parfumuri, creme si deodorante. Desi poate fi foarte dificil sa se evite toate parfumurile, este important sa se evite cele fata de care persoana are deja o sensibilitate. Acesta este motivul pentru care obligatia de a indica alergenii pe ambalajul unui produs cosmetic este atât de importanta.

Centrul European al Consumatorilor România


 

Autor Alexandrina Iordache 14 Februarie 2014, 11:35 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii