Conferinta primarilor si reprezentantilor autoritatilor locale din Europa

De Redactia 05 Februarie 2014, 09:44 Euro
Peste 100 de primari si reprezentanti ai autoritatilor locale din întreaga Europa se vor întâlni la Bruxelles la 11 februarie pentru a discuta despre provocarile si oportunitatile actuale privind libera circulatie în Uniunea Europeana.

Conferin?a primarilor, organizata în comun de catre Comisia Europeana si Comitetul Regiunilor, reprezinta pentru autoritatile locale un prilej de a împartati idei si de a face schimb de bune practici în ceea ce priveste aplicarea normelor în materie de libera circulatie. Primarii vor discuta, de asemenea, despre provocarile existente la nivel local care sunt legate de libera circulatie.

Aceasta reuniune se înscrie în seria celor cinci actiuni prezentate de Comisia Europeana la 25 noiembrie 2013, menite sa consolideze dreptul la libera circulatie în UE si sa încurajeze, în acelasi timp, statele membre sa valorifice avantajele pe care le presupune exercitarea acestui drept. Presa are acces la acest eveniment: jurnalistii interesati trebuie sa se înregistreze pe aceasta pagina de internet sau la adresa de email Joshua.SALSBY@ec.europa.eu.

„Dreptul la libera circulatie este un drept fundamental, care reflecta însusi spiritul cetateniei UE. Peste doua treimi dintre europeni afirma ca libera circulatie este benefica pentru tara lor. Este de datoria noastra sa o consolidam si sa o protejam”, a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie. „Autoritatile locale sunt în prima linie atunci când este vorba de aplicarea si eficientizarea normelor privind libera circulatie. În cadrul acestei conferinte vom avea ocazia sa îi ascultam pe reprezentantii locali vorbind despre provocarile cu care se confrunta pe teren si vom putea discuta despre modalitatile optime prin care se poate obtine finantare din partea UE în scopuri de integrare sociala, atunci când este nevoie.”
   
László Andor, comisarul UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a adaugat: „Exista dovezi clare ca mobilitatea prezinta deopotriva avantaje pentru lucratori, tara gazda si tara de origine. Oamenii merg acolo unde sunt locuri de munca. Cu toate acestea, în cazul unor valuri mari si neasteptate de cetateni care sosesc din alte state membre ale UE, serviciile din anumite ora?e, de exemplu educatia si asistenta medicala, pot fi supuse unor presiuni puternice. Trebuie sa conlucram pentru a gasi solutii la aceste provocari specifice, nu sa limitam libera circulatie. În prezent, statele membre îsi planifica modul în care îsi vor cheltui sumele alocate din Fondul social european în urmatorii sapte ani. Tinând seama de faptul ca va trebui ca cel putin 20% din fonduri sa fie alocate incluziunii sociale si combaterii saraciei, suntem gata sa sprijinim statele membre si sa le oferim consiliere pentru o utilizare optima a acestor fonduri.”

Reprezentanta Comisiei Europene in România


 

Autor Redactia 05 Februarie 2014, 09:44 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii