Comisia europeana propune reducerea utilizării pungilor din plastic

De Alexandrina Iordache 04 Noiembrie 2013, 17:38 Euro
Comisia Europeană a adoptat o propunere care impune statelor membre să reducă utilizarea pungilor de transport din plastic subtiri. Statele membre pot alege măsurile pe care le consideră cele mai adecvate, inclusiv perceperea unor taxe, introducerea unor obiective nationale de reducere sau o interzicere a utilizării pungilor în anumite conditii.

Propunerea este rezultatul măsurilor adoptate de state membre individuale si al invitatiei adresate Comisiei de ministrii mediului din statele membre ale UE de a evalua posibilitatea de a actiona la nivelul UE. Propunerea a fost prezentată după ample consultări publice care au demonstrat un sprijin larg în favoarea unei initiative la nivelul UE în acest domeniu.

Janez Potočnik, comisarul pentru mediu, a declarat: „Luăm măsuri pentru a rezolva o problemă de mediu foarte gravă si foarte vizibilă. În fiecare an, peste 8 miliarde de pungi din plastic devin deseuri în Europa, provocând daune enorme mediului înconjurător. Unele state membre au obtinut deja rezultate foarte bune în ceea ce priveste reducerea utilizării pungilor din plastic. Dacă si alte tări le urmează exemplul, am putea reduce consumul global actual din Uniunea Europeană cu până la 80%.”

Propunerea modifică din punct de vedere tehnic directiva privind ambalajele si deseurile de ambalaje în privinta a două elemente principale. În primul rând, statele membre sunt obligate să adopte măsuri pentru a reduce consumul de pungi de transport din plastic cu o grosime mai mică de 50 de microni, deoarece acestea sunt refolosite mult mai rar decât pungile mai groase si adesea devin deseuri.

În al doilea rând, aceste măsuri pot include utilizarea unor instrumente economice, cum ar fi taxele, obiective nationale de reducere si restrictii de comercializare (sub rezerva normelor pentru piata internă prevăzute de Tratatul privind functionarea UE). Reducerea semnificativă realizată în unele state membre ale UE prin introducerea unor taxe si a altor măsuri arată că se pot obtine rezultate prin actiuni eficiente.

 

Autor Alexandrina Iordache 04 Noiembrie 2013, 17:38 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii