Comisia Europeana a propus o noua declaratie standard privind TVA

De Alexandrina Iordache 28 Octombrie 2013, 20:51 Euro
În fiecare an, 150 de milioane de declaratii TVA sunt depuse de contribuabilii din UE la administratiile fiscale nationale. În prezent, informatiile solicitate, formatul formularelor nationale si termenele de raportare variază considerabil de la un stat membru la altul.

Comisia Europeana a propus o nouă declaratie standard de recuperare a TVA, care poate reduce costurile pentru întreprinderile din UE cu până la 15 miliarde de euro pe an. Obiectivul acestei initiative este reducerea birocratiei pentru întreprinderi, facilitarea respectării obligatiilor fiscale si ameliorarea eficientei administratiilor fiscale din Uniune.

Propunerea prevede un set uniform de cerinte pentru întreprinderi la depunerea declaratiilor de recuperare a TVA, indiferent de statul membru în care se face acest lucru. Declaratia standard de recuperare a TVA – care va înlocui declaratiile nationale de recuperare a TVA – va asigura necesitatea furnizării de către întreprinderi a acelorasi informatii de bază, în aceleasi termene, pe întreg teritoriul UE.

Declaratia TVA standard propusă miercuri, 23 octombrie, simplifică informatiile pe care întreprinderile vor trebui să le furnizeze autoritătilor fiscale. Declaratia va contine numai 5 rubrici obligatorii care vor trebui completate de către contribuabili. Statele membre au o marjă de manevră pentru solicitarea unui număr de elemente standardizate suplimentare, de până la 26 de rubrici informative. Aceasta este o îmbunătătire substantială a situatiei actuale, în care anumite state membre solicită completarea a până la 100 de rubrici informative.

Întreprinderile vor depune lunar declaratii standard de recuperare a TVA, în timp ce microîntreprinderile vor fi obligate să facă aceasta numai trimestrial. Obligatia de a prezenta o declaratie recapitulativă anuală de recuperare a TVA, pe care unele state membre o solicită în prezent, va fi eliminată.

Propunerea încurajează, de asemenea, depunerea pe cale electronică a declaratiei standard de recuperare a TVA, aceasta putând fi depusă pe cale electronică în întreaga Uniune. Această simplificare majoră a procesului de recuperare a TVA sprijină angajamentele mai ample ale Comisiei în ceea ce priveste reducerea obligatiilor administrative si a obstacolelor în calea comertului în cadrul pietei unice.

Propunerea este, de asemenea, o contributie importantă la crearea unui sistem TVA mai eficient si mai rezistent la fraudă, astfel cum este prevăzut în strategia de reformă a TVA a Comisiei. TVA-ul reprezintă aproximativ 21% din veniturile statelor membre si, cu toate acestea, taxe în valoare de aproximativ 193 miliarde EUR nu au fost colectate în 2011.

Prin crearea unui sistem mai simplu, atât pentru contribuabili, cât si pentru administratii, declaratia standard de recuperare a TVA poate să îmbunătătească respectarea normelor fiscale si să reducă decalajul în materie de TVA. Ca atare, propunerea ar putea avea o contributie importantă la consolidarea fiscală în întreaga UE prin cresterea veniturilor la bugetul public.

Sursa: Comisia europeana/Romania


 

Autor Alexandrina Iordache 28 Octombrie 2013, 20:51 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii