Comisia Europeana a adoptat o lista de 250 proiecte de infrastructuri energetice

De Alexandrina Iordache 15 Octombrie 2013, 07:17 Euro
Luni, 14 octombrie 2013, CE a adoptat o lista de aproximativ 250 de proiecte-cheie de infrastructuri energetice. Aceste „proiecte de interes comun” (PIC) vor beneficia de proceduri accelerate de acordare a licentelor si de conditii de reglementare îmbunatatite.

Ele pot avea acces la sprijin financiar prin intermediul mecanismului Conectarea Europei, în cadrul caruia a fost alocat un buget de 5,85 miliarde EUR pentru infrastructurile energetice transeuropene pentru perioada 2014-2020.

Astfel, acestea vor putea fi puse în aplicare mai rapid si vor fi mai atractive pentru investitori. Odata încheiate, proiectele vor ajuta statele membre sa îsi integreze pietele energetice, le vor permite sa îsi diversifice sursele de energie si vor contribui la eliminarea izolarii energetice a anumitor state membre.

De asemenea, ele vor permite retelei sa absoarba cantitati tot mai mari de energii din surse regenerabile si vor contribui, prin urmare, la reducerea emisiilor de CO2.

Lista cuprinde pâna la 140 de proiecte în domeniul transmiterii si stocarii energiei electrice, aproximativ 100 de proiecte în domeniul transportului si stocarii gazelor si al GNL si mai multe proiecte privind petrolul si retelele inteligente.

Sapte dintre proiectele avute în vedere sunt în *România*, doua axându-se pe retelele de distributie a electricitatii, iar restul pe cele de transport al gazului natural.

Proiectele vor beneficia de o serie de avantaje:

- proceduri accelerate de planificare si de acordare a autorizatiilor (termene maxime obligatorii de trei ani si jumatate);
- o singura autoritate nationala competenta va actiona în calitate de ghiseu unic pentru procedurile de acordare a autorizatiilor;
- mai putine costuri administrative pentru promotorii proiectelor si autoritati datorita rationalizarii procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, respectându-se totodata cerin?ele prevazute în legislatia Uniunii;
- cresterea transparentei si a participarii publicului;
- vizibilitate si atractivitate sporita pentru investitori datorita unui cadru de reglementare consolidat, în care costurile sunt atribuite tarilor care profita cel mai mult de pe urma unui proiect finalizat;
- posibilitatea de a primi sprijin financiar în cadrul mecanismului Conectarea Europei. Aceasta va avea un rol esential în mobilizarea fondurilor private si publice necesare, precum si a unei finantari eventuale începând chiar din 2014.

Pentru ca un proiect sa poata fi inclus în lista, acesta trebuie sa ofere beneficii semnificative pentru cel putin doua state membre, sa contribuie la integrarea pietei si la intensificarea concurentei, sa sporeasca siguranta aprovizionarii si sa reduca emisiile de CO2.

Comisia va monitoriza îndeaproape punerea în aplicare a masurilor de acordare a autorizatiilor si executia proiectelor. Lista proiectelor de interes comun va fi actualizata la fiecare doi ani, pentru a include noile proiecte necesare si a le elimina pe cele învechite.

Sursa: Comisia Europeana


 

Autor Alexandrina Iordache 15 Octombrie 2013, 07:17 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate