CE vrea să impulsioneze absorbţia fondurilor UE de către România

De AmosNews 18 Martie 2012, 20:36 Euro
Rata redusă de absorbţie a fondurilor europene, de către Romania, nemulţumeşte Comisia Europeană, care doreşte să sprijine autorităţile de la Bucureşti pentru a face progrese în acest sens. Pentru aceasta, comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, revine  luni la Bucureşti, la doar trei zile de la vizita premierului Mihai Răzvan Ungureanu la Bruxelles, tocmai pentru a discuta pe această temă cu autorităţile responsabile, inclusiv pe marginea solicitării  României privind o perioadă de eligibilitate în care cofinanţarea europeană să crească cu 10% pentru fondurile structurale.

Programul vizitei include întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu, premierul Mihai Răzvan Ungureanu, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, precum şi cu ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Alexandru Nazare, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Petrescu, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, şi ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Lucian Bode. Oficialul european va participa totodată  la lucrările comitetului interministerial pentru monitorizarea absorbţiei fondurilor europene, reuniune care va avea loc la Palatul Victoria, şi se va întâlni şi cu liderii USL.

Amintim că, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a subliniat la Bruxelles, după întâlnirea cu premierul român, că rata de absorbţie a fondurilor europene de către România, de 7,4% este "dureros de scăzută", salutând totodată angajamentul primului ministru pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor comunitare.

"Fondurile UE structurale şi de coeziune sunt o parte crucială din potenţialul de creştere al ţării. Aşa cum a spus premierul Mihai-Răzvan Ungureanu, absorbţia deplină a fondurilor disponibile ar putea creşte PIB-ul cu 1,8% pe an. Actuala rată de absorbţie, de 7,4%, pe an este extrem de mică", a atras atenţia Barroso. In context, liderul CE a amintit că, la ultima sa vizită în România, din noiembrie 2010, ,,am stabilit un plan prioritar de acţiuni pentru a încerca să îmbunătăţim acest lucru cât mai curând posibil. Salut angajamentul arătat de premierul Ungureanu în a-şi concentra energia şi determinarea în abordarea acestui domeniu, care este o îngrijorare principală atât pentru România, cât şi pentru Comisia Europeană", a spus Barroso. In opinia şefului Comisiei Europene, soluţia la această problemă "o reprezintă înlăturarea dificultăţilor administrative, în special în ceea ce priveşte achiziţiile publice şi verificările de cheltuieli".

Deschis la a sprijini eforturile autorităţilor de la Bucureşti, executivul european este pregătit, potrivit lui Barroso, să privească favorabil ,,solicitarea României privind o perioadă de eligibilitate în care cofinanţarea UE să crească cu 10% în ceea ce priveşte fondurile structurale, câtă vreme "ele sunt folosite pentru promovarea creşterii economice şi a angajărilor". România a solicitat Comisiei Europene prelungirea acestei perioade de eligibilitate până în 2013.

Condiţia ca o decizia din partea oficialilor de la Bruxelles să fie favorabilă solicitării este existenţa unor proiecte concrete, Barroso spunând că premierul a promis "că România va trimite în curând programe concrete". Potrivit lui Barroso, o listă cu  proiecte "va cântări mult în decizia" Comisiei. De altfel, una din temele discuţiilor comisarului Hahn cu membrii guvernului de la Bucureşti va fi tocmai această listă cu proiecte, pentru că, în absenţa lor, fondurile care nu vor fi cheltuite până la sfârşitul lui 2013, vor fi returnate ţărilor donatoare nete. La precedenta sa vizită la Bucureşti, Hahn spunea că, România trebuie să stabilească o listă cu proiectele de investiţii cele mai importante şi să apeleze la experţi internaţionali, care să contribuie la implementarea programelor operaţionale.

Ungureanu a reiterat de altfel importanţa fondurilor comunitare pentru România, subliniind că, accelerarea utilizării sumei de 6 miliarde de euro din fondurile Uniunii ar permite redresarea economiei româneşti.

 

Autor AmosNews 18 Martie 2012, 20:36 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate