CE initiaza actiuni în justitie pentru neîndeplinirea obligatiilor potrivit legislatiei comunitare

De Alexandrina Iordache 19 Octombrie 2013, 11:28 Euro
În cadrul pachetului lunar de decizii privind procedurile de constatare a neîndeplinirii obligatiilor potrivit legislatiei comunitare, Comisia Europeana initiaza actiuni în justitie împotriva statelor membre care nu si le îndeplinesc în mod corespunzator.

Aceste decizii, care acopera un numar mare de sectoare, vizeaza garantarea aplicarii corecte a legislatiei UE în beneficiul cetatenilor si întreprinderilor. Comisia a adoptat joi, 17 octombrie, 108 decizii, printre care se numara 12 avize motivate si 5 sesizari ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Unul dintre avizele motivate date publicitatii se refera la România si este în domeniul eficientei energetice a cladirilor. Republica Ceha si ROMÂNIA sunt invitate sa adopte masuri nationale privind eficienta energetica a cladirilor.

Comisia a cerut în mod oficial Republicii Cehe si României sa îsi respecte integral obligatiile care le revin în temeiul legislatiei UE privind eficienta energetica a cladirilor (Directiva 2010/31/UE).

Comisia a trimis un aviz motivat celor doua state membre, solicitându-le sa îi notifice toate masurile de armonizare legislativa cu normele europene, directiva mentionata trebuind sa fie transpusa în legislatia nationala pâna la data de 9 iulie 2012. Daca statele membre în cauza nu îsi îndeplinesc obligatia legala în termen de doua luni, Comisia ar putea lua decizia de a sesiza Curtea de Justitie.

În temeiul acestei directive, statele membre trebuie sa instituie si sa aplice cerinte minime privind performanta energetica a cladirilor, sa se asigure ca este realizata certificarea performantei energetice a cladirilor si sa solicite inspectia periodica a sistemelor de încalzire si de aer conditionat.

De asemenea, directiva solicita statelor membre sa se asigure ca, începând din 2021, toate cladirile noi vor fi asa-numite „cladiri cu consum de energie aproape de zero”.

În septembrie 2012, Comisia a initiat proceduri de încalcare a legislatiei UE împotriva a 24 de state membre (respectiv toate statele membre, cu exceptia Danemarcei, Irlandei si Suediei) care nu îi notificasera masurile nationale de transpunere a directivei în legislatia nationala.
Sursa: Comisia Europeana/Romania


 

Autor Alexandrina Iordache 19 Octombrie 2013, 11:28 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate