Campanie de informare cu privire la drepturile pasagerilor

De Alexandrina Iordache 02 Iulie 2013, 08:08 Euro
Pentru prima data, milioane de turisti care calatoresc în UE în aceasta vara vor fi protejati de drepturi ale pasagerilor cuprinzatoare, aplicabile celor care calatoresc cu avionul sau cu trenul, precum si, de acum, cu vaporul, autobuzul si autocarul.

Studiile arata însa ca doua treimi din pasageri nu sunt informati privind drepturile pe care le au. Din acest motiv, Comisia European lanseaza o noua campanie de informare a numeroaselor persoane care se pregatesc sa calatoreasca în aceasta vara în legatura cu drepturile lor ca pasageri si în legatura cu modul de a le reclama, daca este necesar.

Vicepresedintele Kallas a lansat oficial noua campanie în gara Bruxelles Zuid/Midi la 26 iunie 2013.

În cadrul noii campanii, care va dura doi ani, vor exista afise - cu drepturile pasagerilor - în aeroporturi, porturi, gari si autogari din întreaga Europa, iar brosuri si informatii online vor fi disponibile în toate limbile oficiale ale UE.

Aceasta noua campanie se bazeaza pe cea existenta si se va concentra în principal pe cresterea gradului de constientizare a noilor drepturi ale pasagerilor curselor maritime si drepturi ale pasagerilor curselor de autobuze si autocare.

Campania a fost necesara pentru ca:
- 59% din cetatenii UE care folosesc transportul aerian nu îsi cunosc drepturile atunci când calatoresc, 34% le cunosc si 7% nu le cunosc.

- 66% din cetatenii UE nu îsi cunosc drepturile contractuale la cumpararea unui bilet de transport si 34% le cunosc.

- Unul din sase europeni sufera de un handicap. Dincolo de aceasta cifra, tendinta generala de îmbatrânire a populatiei europene va duce la o crestere constanta a numarului de pasageri care au nevoie de asistenta specifica din cauza unui handicap sau a mobilitatii reduse.

Unul dintre obiectivele legislatiei privind drepturile pasagerilor este de a permite persoanelor cu handicap si persoanelor cu mobilitate redusa sa dispuna de aceleasi posibilitati de calatorie ca si ceilalti cetateni.

- UE este prima regiune din lume cu un set cuprinzator de drepturi ale pasagerilor pentru toate modurile de transport (aerian, feroviar, maritim, autobuz si autocar). Cetatenii trebuie sa stie mai multe despre drepturile de care dispun în prezent în temeiul legislatiei UE.

sursa: Europe Direct Braila

 

Autor Alexandrina Iordache 02 Iulie 2013, 08:08 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii