Uniunea Europeană ajunge în școlile și liceele din România prin noua inițiativă "Europa, casa noastră"

De Frimu Ghinea 18 Mai 2017, 11:14 Euro

Reprezentanța Comisiei Europene în România lansează "Europa, casa noastră", o campanie educațională pe teme europene. Scopul acesteia este de a oferi copiilor și tinerilor români posibilitatea de a descoperi mai multe despre Uniunea Europeană, istoria, valorile, politicile acesteia, precum și cele mai recente evoluții în domeniul afacerilor europene, aducând activități și competiții relevante aproape de ei, inclusiv prin vizite în școli și licee din țară. Inițiativa este susținută de Ministerul Educației Naționale.

Campania "Europa, casa noastră" cuprinde două inițiative principale: Competiția Euro Quiz, deschisă elevilor de gimnaziu din clasa a VI-a, și campania și competiția Lider European, care se adresează elevilor de liceu.

În lunile mai și iunie echipa "Europa, casa noastră" va organiza 10 vizite în școli din 10 județe ale țării, și anume: Giurgiu, Teleorman, Ialomița, Vaslui, Brăila, Galați, Călărași, Buzău, Tulcea și Constanța. În cadrul vizitelor, vor avea loc activități educaționale și interactive pe diverse teme de istorie, artă, geografie etc., prin care elevii vor aborda subiecte legate de Uniunea Europeană și vor discuta despre modul în care Europa influențează viața noastră de zi cu zi. Vizitele sunt inspirate de un program de edutainment (educație prin joc și divertisment). Începând cu luna septembrie, alte 10 școli din țară vor fi vizitate de echipa "Europa, casa noastră".

Competiția Euro Quiz
Campania "Europa, casa noastră" va lansa luna aceasta, de asemenea, o platformă de edutainment cu scopul de a implica copiii.

Competiția Euro Quiz este o activitate antrenantă și educativă, deschisă tuturor elevilor din școlile gimnaziale naționale, de la clasa a VI-a. Scopul său este de a spori și de a consolida în rândul elevilor cunoștințele despre Uniunea Europeană, de a dezvolta abilitățile de lucru în echipă.

Concursul se concentrează pe valorile Uniunii Europene, instituțiile europene, istorie, geografie, artă și gastronomie, iar etapa finală va fi difuzată pe un post național de televiziune.

La concurs participă echipe formate din patru membri. După înregistrarea online în concurs, echipele vor concura în cadrul unui quiz online privind valorile Uniunii Europene, instituțiile europene, istoria, geografia, arta și gastronomia Uniunii Europene, într-un anumit interval de timp. Concursul se va desfășura la începutul lunii iunie, iar cele mai bune două echipe vor fi invitate să participe în etapa finală, difuzată pe postul național de televiziune. Informații detaliate sunt disponibile pe platforma online: http://europacasanoastra.ro/euroquiz/.

Campania și competiția Lider European

Campania și competiția Lider European se adresează elevilor de liceu cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani. Scopul este de a încuraja elevii să își creeze propriul proiect care iși propune o schimbare la nivelul comunității locale. Un juriu de experți va selecta apoi trei câștigători, în etapa finală de la București, dintre cele opt echipe finaliste. Această competiție va începe în toamna anului 2017.

Campania își propune să dezvolte abilitățile de leadership și de vorbire în public ale elevilor, spiritul de echipă și capacitatea de a mobiliza grupuri de oameni pentru a lucra împreună în beneficiul comunității lor.

 

Autor Frimu Ghinea 18 Mai 2017, 11:14 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii