Au inceput înscrierile la concursul scolar de traducere Juvenes Translatores

De Alexandrina Iordache 04 Septembrie 2013, 07:15 Euro
Concursul anual al Uniunii Europene pentru tinerii traducatori, cunoscut sub numele de „Juvenes Translatores”, a ajuns la a 7-a editie si va avea loc in data de 28 noiembrie 2013 simultan în toate liceele selectate prin tragere la sorti.

În perioada 1 septembrie – 20 octombrie2013, liceele îsi pot înscrie elevii la la adresa de internet http://ec.europa.eu/translatores/index_ro.htm. Formularul online este disponibil în toate limbile oficiale ale UE, printre care se numara, pentru prima data, si limba croata.

Editia de anul acesta este deschisa elevilor nascuti în 1996, indiferent de nationalitate, si participarii a peste 760 de licee. Elevii (fiecare scoala poate înscrie între 2 si 5 elevi) vor traduce un text de o pagina în functie de alegerea exprimata pentru oricare dintre cele 552 combinatii posibile între cele 24 de limbi oficiale ale UE.

2013 este Anul european al cetatenilor, deci textele care urmeaza a fi traduse în cadrul concursului vor avea ca tema cetatenia europeana si avantajele acesteia pentru locuitorii UE – în calitate de persoane particulare, consumatori, rezidenti, studenti, lucratori sau actori politici. Textele vor fi notate de traducatori din cadrul Comisiei Europene, care vor selecta câte un câstigator pentru fiecare tara. În aprilie 2014, toti câstigatorii vor fi invitati la Bruxelles pentru decernarea premiilor.

Anul trecut, câstigatoarea din România a concursului „Juvenes Translatores” a fost Diana Alexandra Amariei, eleva în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Sfântu-Nicolae din Gheorgheni, judetul Harghita. Diana a tradus un text din limba franceza în limba româna si nu va uita niciodata aceasta experienta extraordinara.

 

Autor Alexandrina Iordache 04 Septembrie 2013, 07:15 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii