Acord privind Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime pentru perioada 2014 – 2020

De Alexandrina Iordache 29 Octombrie 2013, 13:19 Euro
Comisia Europeana si-a exprimat satisfactia cu privire la votul Parlamentului European cu privire la Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime (FEPAM), pentru perioada 2014 – 2020. Acest vot reprezinta o etapa esentiala pentru realizarea unui acord politic pâna la sfârsitul anului, ceea ce ar permite ca fondul sa fie operational începând cu luna ianuarie 2014.

Comisia îsi exprima satisfactia ca Parlamentul European a respins ajutoarele de stat pentru construirea de nave si ca au fost stabilite limite clare privind sumele pe care statele membre le pot acorda ca finantare publica pentru flote.

Comisarul european pentru afaceri maritime si pescuit, Maria Damanaki, a salutat rezultatul votului: „Sunt multumita de rezultatul general al votului. În particular, îmi exprim satisfactia cu privire la decizia de a respinge cheltuirea banilor contribuabililor UE pe construirea de nave de pescuit noi si de a limita fondurile pe care statele membre le pot cheltui cu flotele de pescuit. Aceasta va permite FEPAM sa fie directionat catre proiecte care promoveaza un viitor sustenabil pentru industria pescuitului si pentru comunitatile din zonele de coasta. De asemenea, îmi exprim satisfactia ca Parlamentul a decis ca toate partile interesate ar trebui sa poata beneficia de sprijin care sa contribuie la participarea lor în consiliile consultative”.
   
FEPAM va sprijini punerea în aplicare a recent adoptatei reforme a PCP, în particular refacerea stocurilor de peste, reducerea impactului pescuitului asupra mediului marin si eliminarea progresiva a practicilor de aruncare în mare a capturilor, care genereaza risipa.

Fondul va investi mai mult în pescuitul la scara mica si în acvacultura ca surse de crestere în viitor si va sprijini îmbunatatirea colectarii datelor referitoare la pescuit, pentru a permite adoptarea deciziilor pe baza unor dovezi solide. Fondul va creste, de asemenea, sprijinul UE pentru programele de control în domeniul pescuitului, pentru a crea conditiile necesare ca normele privind pescuitul responsabil si sustenabil sa fie respectate.
   
FEPAM va cofinanta proiecte împreuna cu surse de finantare nationale, fiecare stat membru primind o parte din bugetul total. Statele membre vor elabora un program operational, precizând modul în care intentioneaza sa cheltuiasca banii astfel alocati si, dupa ce va fi aprobat de Comisie, autoritatile nationale vor decide care sunt proiectele pe care doresc sa le sprijine.

Sursa: Comisia europeana/Romania


 

Autor Alexandrina Iordache 29 Octombrie 2013, 13:19 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate