Comisia Europeana prezintă o propunere care vizează combaterea sărăciei și sprijinirea dezvoltării durabile la nivel global

De Redactia 02 Iunie 2014, 16:39 Euro
Comisia Europeană a adoptat o comunicare care va contribui la definirea poziției UE în negocierile internaționale privind obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD), ca o continuare a obiectivelor de dezvoltare ale mileniului (ODM). ODD sunt destinate consolidării angajamentului comunității internaționale de a eradica sărăcia și de a sprijini dezvoltarea durabilă, chestiuni cu impact asupra generațiilor prezente și viitoare. Comunicarea Comisiei descrie principalele principii și propune domenii prioritare și obiective potențiale pentru perioada post-2015, ca un pas spre stabilirea unui număr limitat de obiective de dezvoltare durabilă.

Comisarul European pentru Mediu, Janez Potočnik, a declarat: „Este necesar un nou cadru pentru a mobiliza comunitatea internațională în abordarea provocărilor interdependente care constau în eliminarea sărăciei, îmbunătățirea condițiilor de trai, asigurând, în același timp, progrese durabile în limita resurselor planetare. Agenda ONU post-2015 ar trebui să aibă un caracter universal și să ofere un răspuns cuprinzător pentru toți.”

Comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, a adăugat: „Se recunoaște acum, pentru prima dată, faptul că dispunem de tehnologia și de resursele necesare pentru eradicarea sărăciei extreme în cursul vieții noastre. Nu avem nicio scuză: trebuie să reușim să facem acest lucru și să ne angajăm ferm în această direcție. Acest obiectiv poate fi realizat doar printr-o creștere economică și o dezvoltare care să fie durabile. Trebuie să găsim soluții care să mențină cu adevărat echilibrul între obiectivele economice, cele sociale și cele de mediu. În plus, guvernele, societatea civilă, sectorul privat și cetățenii trebuie să facă împreună eforturi pentru a crea un cadru global care să asigure o viață decentă pentru toți.”

Obiectivele de dezvoltare durabilă vor contribui la crearea unui nou cadru internațional care să reprezinte o continuare a obiectivelor de dezvoltare ale mileniului. Acest cadru va fi universal și se va aplica tuturor, pe baza unui parteneriat între toate țările, precum și cu societatea civilă și sectorul privat. Toate țările ar trebui să contribuie în mod echitabil la atingerea obiectivelor globale și ar trebui să fie răspunzătoare în fața cetățenilor și a comunității internaționale. Cadrul se va baza pe cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: socială, ecologică și economică. Astfel, cadrul va avea avantaje palpabile și pentru cetățenii Uniunii Europene: promovarea factorilor de creștere favorabilă incluziunii și durabilă, îmbunătățirea condițiilor sociale și promovarea unui mediu mai sănătos și mai curat.

Domeniile prioritare propuse
Propunerea Comisiei constituie o invitație privind abordarea problemelor de interes mondial, cum ar fi sărăcia, inegalitatea, sănătatea, securitatea alimentară, educația, egalitatea de gen, aprovizionarea cu apă și salubrizarea, energia durabilă, condițiile de muncă decente, creșterea durabilă și favorabilă incluziunii, consumul și producția durabile, biodiversitatea, degradarea solului, a mărilor și a oceanelor.

Cadrul post-2015 ar trebui să asigure, de asemenea, o abordare bazată pe drepturi, să vizeze justiția, egalitatea și echitatea, buna guvernanță, democrația și statul de drept și să depună eforturi pentru construirea unor societăți pașnice și lipsite de violență.
    
Următoarele etape
Comunicarea urmează să fie discutată în cadrul Consiliului de Miniștri și al Parlamentului European. Rezultatele acestei discuții vor contribui la stabilirea poziției UE în cadrul negocierilor la nivelul ONU și la întocmirea raportului Secretarului General al ONU privind cadrul post-2015, care urmează să fie prezentat în cursul acestui an. Concluziile grupului de lucru deschis urmează să fie publicate luna viitoare.

 

Autor Redactia 02 Iunie 2014, 16:39 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii