Ziua Mediului: Scrisoare deschisa adresata administratiei brailene de mai multe asociatii si Societatea Ornitologica Romana

De A.Frangu 05 Iunie 2014, 08:39 Energie Verde
Cu ocazia Zilei mediului Asociatia ARIN, Asociatia ECO ALPEX 024, Asociatia Clubul de turism ”Proilavia” si Societatea Ornitologica Româna au adresat o scrisoare deschisa Primarului Municipiului Braila, Agentiei pentru protectia mediului Braila si Comisariatului judetean al Garzii de mediu Braila.

Reproducem integral textul scrisorii:
                
Asistam de cativa ani la diminuarea dramatica a spatiului verde din municipiu. S-a construit mult si, de multe ori, fara respect fata de natura.  Municipalitatea nu s-a ingrijorat prea mult, bugetul se alimenteaza pe aceasta cale, in schimb, orasul se sufoca vara in lipsa copacilor. In compensare, administratia nu reuseste sa planteze nici macar cat s-a taiat. Mai mult decat atat, serviciul specializat SEROPLANT actioneaza cu o doza uriasa de lipsa de viziune si de profesionalism.

Exemplificam:
1) Se taie copaci la simpla sesizare a cetatenilor sau a asociatiilor de locatari, fara a se analiza necesitatea reala a  taierilor.  Nu orice solicitare ar trebui aprobata; de multe ori aceste solicitari sunt doar acoperiri cu hartii ale asociatiilor sau expresia unor interese meschine (cuiburile pasarilor deasupra locurilor de parcare, frunze, seminte care trebuie maturate s.a.);

2) In teren nu se marcheaza copacii asupra carora urmeaza sa se intervina, totul ramanand la latitudinea operatorilor, persoane care nu sunt de specialitate, fiind angajatii unor firme contractante. E de luat in calcul si aspectul economic: plata facandu-se la cantitate, interesul lor este sa realizeze cat mai multe taieri;

3) Toaletarile sunt agresive, eliminandu-se coronamentul in proportii nefiresti. Specialistii spun ca arborii din coroana carora se taie mai mult de 30 % sunt sortiti pieirii;

4) Nu se indica ce crangi trebuiesc taiate si in ce proportie, cat anume din ele sa se taie si de ce, adica nu se arata nici un interes fata de dezvoltarea ulterioara a coroanei arborilor, aspectul sau sanatatea acestora;

5) Nu se aplica tratamente pe taieturi, lasandu-se deschisa poarta de intrare a daunatorilor;

6) Se incalca constant prevederile legii: executarea lucrărilor de taieri si toaletari de arbori trebuie sa se faca numai in afara sezonului de vegetatie, respectiv in perioada de cadere a frunzelor arborilor si pana la inmugurirea lor, in conditiile stabilite de lege, exceptie facand situatiile de urgenta.

Daca SEROPLANT nu are specialisti (realitatea din teren indica asta), va informam ca la inceputul acestui an, cu susţinerea Coaliţiei pentru Mediu din România, Asociaţiei Peisagiştilor din România, Centrului de Resurse pentru Participare Publică (Bucureşti) şi Societăţii Ornitologice Române (Filiala Iaşi), grupul de iniţiativă civică “Iaşul Iubeşte Teii” a înaintat Primăriei Iaşi un regulament ştiinţific complet pentru îngrijirea arborilor urbani. Regulamentul poate fi accesat si de catre SEROPLANT la urmatoarea adresa: http://goo.gl/mN9cnJ

In  Legea nr. 313/2009 care modifica si completeaza Legea 24/2007 a spatiilor verzi din zonele urbane, la articolul 14 a fost introdus un nou alineat: “In cazul arborilor ornamentali (tei, salcam, castan, artar, mesteacan, stejar) plantati pe spatiile verzi din domeniul public, precum si al celor plantati in aliniamente in lungul bulevardelor si strazilor, pe terenurile din zonele urbane si rurale, este interzisa interventia cu taieri in coroana acestora, cu exceptia lucrarilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afecteaza siguranta traficului pietonal si rutier, a imobilelor aflate in apropiere, precum si a celor de pe traseul retelelor aeriene”.

In luna mai, cu copacii verzi si infloriti, cand pasarile cuibaresc sau chiar au pui, drujbele zburdau pe strazile Brailei, taind fara mila si, mai ales, fara discernamant.

Solicitam primariei sa stopeze aceasta activitate de toaletare extrem de brutală a arborilor precum si taierea definitiva a acestora fara un studiu documentat asupra situatiei din teren. Astfel de acțiuni de agresiune excesivă asupra copacilor sunt greu de imaginat în zone urbane din țări civilizate.

 Ne exprimam dezaprobarea fata de astfel de practici. Schilodirile copacilor si taierile uneori totale ale lor din ultimii ani contravin princiipilor declarate ale Conventiei Europene a Peisajului din 2000 precum si Cartei de la Leipzig din 2008, ambele documente ratificate si asumate de Romania.

In schimb, SEROPLANT planteaza floricele. Nu avem nimic cu panselutele, dar trebuie stiut ca 1m³ de coroana volum standard cu indice de densitate 1,00 absoarbe aproximativ 9 g CO2 pe ora si elibereaza cel putin 1.5 g O2. Nu acelasi lucru se poate spune despre flori si iarba. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca pe timpul verii, temperatura scade cu aproximativ 3 - 4 grade sub coroana copacilor, aspect important, mai ales in climatul excesiv de stepa al Brailei. E adevarat ca florile au in spate sume si manopera considerabile, fiind mult mai tentant de plantat si intretinut in comparatie cu copacii.

Prin urmare, solicitam:
Primarului Municipiului Braila:
• Punerea la dispozitie pe site-ul primariei spre consultare publica a regulamentelor, procedurilor de lucru si a listei contractorilor Seroplant, ca si CV-urile specialistilor acestei institutii.
• Punerea la dispozitie a metodologiei de toaletare pe specii de arbori si a criteriilor de oportunitate, precum si a instructajelor facute personalului implicat in acest tip de activitati.
• Punerea la dispozitie spre consultare, a Registrului local al spațiilor verzi, conform art.12, alin. 1 si a strategiei vizand spațiile verzi intemeiata pe acest Registru, așa cum il prevad normele de aplicare ale Legii Nr.24/2007 cu completarile ulterioare;
• Adoptarea unui regulament pe baze stiintifice cu privire la interventiile asupra arborilor.

Agentiei pentru Protectia Mediului Braila:
• Punctul de vedere privind toaletarile agresive si taierile totale (unele rezultate se pot vedea chiar de la geamul APM), precum si avizele date pentru taierile din ultimii ani de pe strazile din Braila, cu justificarea lor din punct de vedere al cresterii calitatii aerului.
 
Garzii de Mediu Braila:
• Punctul de vedere privind modul in care s-a respectat legislatia de mediu in activitatea Seroplant, in special in privinta toaletarilor si a taierilor definitive precum si interventiilor asupra spatiilor verzi existente.

• Aplicarea de masuri legale, in cazul in care legislatia de mediu nu a fost respectata.

Solicitam institutiilor responsabile reanalizarea activitatii SEROPLANT, justificarea motivului pentru care se atenteaza la sanatatea cetatenilor orasului, in timp ce spatiul urban este privat de beneficiile uriase pe care le aduc acesti arbori, cu costuri extrem de mici.

In conformitate cu Legea 233/2002 pentru aprobarea OG 27/2002 va rugam sa ne raspundeti.

Asociatia ARIN, Presedinte  Codruţa NEDELCU
Asociatia ECO ALPEX 024, Presedinte Costel PǍTRǍŞCAN
Asociatia Clubul de Turism PROILAVIA, Presedinte  Gabi LÂLǍ
Societatea Ornitologica Romana, Director executiv Dan HULEA

 

Autor A.Frangu 05 Iunie 2014, 08:39 Energie Verde
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate