Padurile de lunca din Romania

De Mitut Claudiu Adrian 25 Martie 2011, 23:36 Energie Verde
Ne indreptam atentia asupra lor fiindca sint esentiale pentru ecosistemele locale, dar cu multiple avantaje si pentru oameni. Lunca e cea mai tinara forma de relief. Aici gasim biocenoze acvatice în balti si garle, biocenoze de mlastina, de tufaris, dar si biocenoze de padure adevarata.  Padurile ocupau în trecut o buna parte a luncilor.

Ele reprezinta si acum „coloana vertebrala“ a eco-complexelor luncilor. Din pacate, multe din padurile de lunca au fost defrisate si înlocuite cu diguri, constructii, culturi agricole, depozite de deseuri etc. Chiar si padurile ramase sufera, pentru ca le-a fost afectat echilibrul.

Traim într-o goana nebuna a timpului si pierdem zilnic comori nepretuite ale naturii. Dar cine sa-si dea seama? Padurile luncilor sint „perle verzi“ care se însira de-a lungul apelor României. Speciile de arbori sint din cele mai numeroase, de la anin la ulm, stejar, plop, salcie. Beneficiile lor sint multe: consolideaza malul riurilor, împiedica erodarea si constituie rezervoare de biodiversitate, în care traiesc zeci de specii de pasari, reptile, plante etc. Din imaginile satelitare de-a lungul Dunarii sau al marilor riuri, vom observa mult mai putine paduri de lunca fata de trecut; s-au construit, printre altele multe hidrocentrale. Malurile lacurilor de acumulare au fost rase pentru a construi diguri de beton si balastru.

Dezolant peisajul! Sa nu mai vorbim ca multe animale au ramas fara adapost si s-au produs dezechilibre în productia de oxigen. Stim cit de importanta e vegetatia! Lunca Dunarii din România a fost pina in 1961 (cind au  început îndiguirile) cea mai paduroasa si extinsa în vegetatie din Europa si a doua pe Glob ca întindere dupa Parana. Acele paduri dintre Drobeta-Calarasi si pina la Braila au fost aproape complet distruse între anii 1962-1967.
Ce a facut natura în mii de ani a distrus omul în doar 5 ani. 80% din padurile de lunca de odinioara au fost defrisate, ceea ce este catastrofal. Acele paduri filtrau sedimentele, îmbunatateau calitatea apelor, controlau inundatiile, conservau biodiversitatea si atenuau cresterea temperaturilor. Plus valoarea peisagistica si recreativa. Sa nu uitam nici de valoarea economica.

Adevarati protectori
Cele mai eficiente si ieftine solutii de diminuare a inundatiilor si protectie a habitatelor le reprezinta padurile de lunca din vecinatatea apelor. Conform studiilor de specialitate, amenintarile asupra lor sint numeroase, toate datorate activitatii umane. Dar solutii exista. La fel si planuri. Se doreste renaturarea zavoaielor si cresterea suprafetelor ocupate cu vegetatie de lunca, prin repunerea în posesia Dunarii a teritoriilor care au fost ale ei, pentru ca acele inundatii din
2006 de pe Dunare sa nu se mai repete.

Este o operatie vasta ce presupune libera patrundere a apelor, favorizand reinstalarea biocenozelor naturale. E de bine si sa speram ca se vor reface cit mai curind. Primarii din acele zone ar trebui sa se ocupe de acest lucru. Pina atunci, sa nu uitam sa reciclam, sa mergem mai mult pe jos si sa plantam copaci.
                                               

 

Autor Mitut Claudiu Adrian 25 Martie 2011, 23:36 Energie Verde
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate