Fonduri pentru împadurirea terenurilor agricole, prin APDRP

De AGERPRES 21 Februarie 2012, 14:52 Energie Verde
Din fondurile europene disponibile prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) pune la dispozitia, celor interesati sa-si împadureasca terenurile agricole, peste 176 de milioane de euro, în 2012.

Fondurile sunt acoperite în proportie de 100% din bani publici (nu exista obligativitatea cofinantarii) si vor fi disponibile în câte patru sesiuni pentru depunerea proiectelor aferente masurii 221 - 'Prima împadurire a terenurilor agricole', pentru fiecare sesiune fiind disponibili câte 44 de milioane de euro. Aceste fonduri vor fi acordate sub forma de plati directe acordate pe an si pe hectar, calculate în functie de forma de relief (câmpie, deal, munte). Potrivit APDRP, un exemplu în acest sens ar fi suma de 1.330 de euro pe care o poate primi un beneficiar pentru împadurirea unui hectar de teren agricol, la câmpie.

Prima sesiune de primire a proiectelor va fi deschisa în perioada 1 - 30 martie 2012, a doua va începe în 2 mai si se va termina pe 31 mai, cea de-a treia, în perioada 16 august - 14 septembrie 2012, iar ultima se va desfasura în perioada 15 noiembrie - 14 decembrie 2012.

Proiectele finantate prin masura 221 pot include lucrari care sa previna pagubele produse de factorii naturali daunatori, sa reduca eroziunea solurilor, sa poata îmbunatati capacitatea de retentie a apei si sa poata creste calitatea aerului. De asemenea, pot asigura producerea de biomasa, inclusiv masa lemnoasa de calitate, prin mentinerea sau, dupa caz, cresterea biodiversitatii. Pe scurt, prin masura 221 se îmbunatatesc conditiile de mediu în spatiul rural prin folosirea si gospodarirea durabila a terenurilor agricole.

Cu ajutorul acestei masuri pot fi împadurite toate terenurile agricole la nivelul întregii tari. Exceptie fac pajistile permanente neafectate de procese de degradare a solului. Totodata, se poate asigura si împadurirea terenurilor agricole din jurul oraselor numai cu conditia respectarii cerintelor specifice ale acestei masuri de finantare. Pot fi împadurite inclusiv terenurile care contin soluri nisipoase si/ sau mobile, terenurile din luncile râurilor, lunca Dunarii, dar si terenurile afectate de eroziune sau desertificare.

Beneficiarii fondurilor europene nerambursabile acordate prin aceasta masura de investitii pot fi persoanele fizice, inclusiv persoanele fizice autorizate, persoanele juridice, grupurile sau asociatiile de persoane fizice sau juridice, precum si autoritatile publice locale detinatoare de teren agricol.

Potrivit APDRP, un potential beneficiar poate realiza o astfel de plantatie forestiera daca detine parcele agricole cu o suprafata mai mare de 0,5 hectare (5.000 mp). Ulterior, fermierul va întocmi, împreuna cu persoanele autorizate în acest sens, un proiect de împadurire.

Terenurile agricole detinute, care vor fi împadurite, trebuia sa fi fost declarate la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura în urma cu cel putin 2 ani, iar pentru terenul respectiv sa fi fost respectate, în toata aceasta perioada, Bunele Conditii Agricole si de Mediu (GAEC).

Masura 221 nu ofera sprijin financiar pentru înfiintarea plantatiilor forestiere de pomi de Craciun si pentru producerea de energie regenerabila.

 

Autor AGERPRES 21 Februarie 2012, 14:52 Energie Verde
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate