Ecoturismul in Romania-de ce si pentru cine?

De Mitut Claudiu Adrian 01 Mai 2011, 18:58 Energie Verde
Termenul de ecoturism e din ce in ce mai folosit. Implica vizitarea ariilor naturale cu scopul de a invata, studia sau participa la activitati care nu au efecte negative asupra mediului, protejind si oferind posibilitatea comunitatii locale sa se dezvolte social si economic, adica un turism bazat pe experienta in natura. 10% din agentiile de turism internationale vind programe ecoturistice. 40% din numarul turistilor care viziteaza Romania mentioneaza natura ca motiv principal al calatoriei.

Au si de ce: natura (inca) nealterata de interventia umana, traditii rurale in legatura cu natura, populatii de animale rar intilnite in Occident, peste 900 de arii naturale protejate in toata tara si peisaje splendide. Cu acestea se mindreste Romania. Iar strainii apreciaza asta!!

Avem bogatii naturale nemaiintilnite,dealtfel singura bogatie a Romaniei. Conform Asociatiei de Ecoturism (AER), ele trebuie valorificate, respectate si pastrate intacte. Aceste locuri si lucruri ne fac mai sanatosi si ne situeaza cu un pas inainte fata de alte tari. Natura Romaniei e spectaculoasa si uimitoare. Ecoturismul presupune: drumetii, vizitarea pesterilor, plimbari cu bicicletele, cu caruta, cu barci pescaresti etc. În Romania AER sprijina dezvoltarea ecoturismului romanesc, care are un mare potential.

Printre altele, o pensiune ecoturistica trebuie sa aiba posibilitatea de a pune turistii in contact cu natura.  Beneficiile ecoturismului trebuie sa revina in mare parte comunitatilor locale. Primul pas spre ecoturism, aceasta daca imprejurimile sint primitoare, este modernizarea afacerii pentru reducerea impactului asupra mediului, adica emisii cit mai scazute de CO2 si cantitati cit mai mici de deseuri,consum cat mai eficient de energie si apa,gestionare durabila a peisajului.

Apoi, pasii nu sint greu de urmat. Cu vest-europenii, si nu numai, se poate face ecoturism frumos, dar cu asigurarea conditiilor necesare pentru protectia mediului. Nu avem decit sa asteptam turistii cu bratele deschise si cu dulceata de fructe de padure (fara conservanti)!
Vacanta placuta!


 

Autor Mitut Claudiu Adrian 01 Mai 2011, 18:58 Energie Verde
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate