Casa Verde va reporni in 2012

De Mihai Vintilă 02 Aprilie 2012, 18:36 Energie Verde
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat de curand in cadrul unei conferinte de presa, ca programul Casa Verde pentru persoane fizice va fi repornit in cel mai scurt timp.

"Va spun, in premiera, ca doresc sa repornim programul Casa Verde pentru persoane fizice si acest lucru se va intampla in cel mai scurt timp. Programul a fost oprit, iar justificarea a fost ca nu pot fi controlati toti cei care il acceseaza” a spus ministrul mediului Laszlo Borbely.

In acest moment prin programul Casa Verde poat fi accesate fonduri doar de catre institutiile publice.

"Voi propune in Guvern reluarea programului pentru persoane fizice. Acum suntem in faza in care studiem posibilitatea de a face posibila accesarea de fonduri pentru Casa Verde prin Fondul de Mediu. Avem la Fondul de Mediu 1,8 miliarde de lei (aprox 413 mil euro) care trebuie cheltuiti" a mai declarat Laszlo Borbely.

Borbely a mai spus ca ministerul pe care il conduce incurajeaza utilizarea energiilor alternative.

Reamintim ca programul Casa Verde a fost demarat in anul 2010 si are drept scop incurajarea instalarii de echipamente de energie alternativa. Sunt subventionate instalarea de panouri solare termice, pompe de cadura si centrale pe biomasa sau pe peleti.

Programul are doua componente una adresata persoanelor fizice iar alta adresata institutiilor publice.

Institutiile pot primi subventii in valoare de pana la 75% din valoare investitiei. Intreaga procedura implica proiectare, instalare si intretinere sub directa indrumare a Ministerului Mediului si Padurilor. Lucrarile sunt atribuite doar prin licitatie publica si sunt prezentate pe platforma guvernamentala de licitatii publice e-licitatie.ro

In cazul persoanelor fizice se intocmeste un dosar care se depune spre aprobare la Agentiile judetene de Mediu. Dupa aprobare beneficiarul are la dispozitie un an sa puna in practica proiectul. Dupa realizare se depun informatii legate de factura, plata si garantie in vederea primirii subventiei. In circa o luna de la depunerea ultimelor documente se primesc banii intr-un cont bancar specificat de beneficiar in cererea de finantare.

Persoanele fizice pot beneficia de subventii de pana la 6000 lei (1380 euro) pentru instalatii cu sisteme solare termale si cazane pe biomasa si de pana la 8000 lei (1840 euro) pentru pompe de caldura.

Programul Casa Verde contribuie in mod substantial la promovarea energiilor alternative in Romania si la sustinerea acestei industrii.

 

Autor Mihai Vintilă 02 Aprilie 2012, 18:36 Energie Verde
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate