Brăila, la răscruce de vânturi

De Mihai Vintilă 14 Februarie 2013, 09:30 Energie Verde
Aflat pe culoarul vântului din România,judeţul Brãila este în ultimii ani ţinta investiţiilor din domeniul energiei eoliene. Avem deja prezenţi jucători de nivel internaţional, regional şi local. Toţi au anunţat proiecte, le finanţeazã iar, din când în când, răzbat spre public informaţii privind succesele lor.

Primul parc eolian a fost dezvoltat în comuna Gemenele de către compania Brăila Winds Energy SRL. Acesta cu o putere instalată de aproape 48 MW şi este deplin funcţional. Mai mult, povestea de succes s-a consolidat printr-o vânzare către GDF Suez Energy România, activ jucător în piaţă. Acum, Brăila Winds Energy SRL doreşte să dezvolte un nou proiect căruia i-a pregătit, de  semenea, o politică de vânzare către o firmă mai mare.

Filasa Internaţional, prin subsidiara Eolenvest SRL care doreşte să dezvolte trei parcuri eoliene cu o capacitate proiectată de 400MW. Investiţia va începe la finalul anului 2013 şi se va derula, în cea mai mare parte a sa, în 2014. Locaţia aleasă este oraşul Însurăţei. Tot în acelaşi oraş s-a mai anunţat un parc eolian de 10MW. Satul Urleasca (comuna Traianu) cu investiţii anunţate pentru patru proiecte de 10MW, comunele Surdila Găiseanca de 28MW şi Salcia Tudor de 50MW nu fac decât să  intregească imaginea de ansamblu.

Vin puternic din urmă, cu proiecte de sub 10MW fiecare, oraşul Ianca şi comunele Bordei Verde, Victoria, Dudeşti şi satul Cuza Vodă. Ultima înscrisă pe listă la finalul lunii ianuarie 2013 este comuna Siliştea cu doar o instalaţie eoliană.

Privind spre Brăila, ca ansamblu, putem spune că perspectivele sunt bune, mai ales că mare parte din finanţări provin de la firme mari, aflate uneori în spatele unor vehicule financiare de tip SRL. Tot de aici se trage şi concluzia că majoritatea proiectelor vor fi de vânzare la finalizarea lor. Nu ne rămâne decât să urmărim cu interes evoluţia acestei noi industrii pentru această parte de ţară.


materialul a aparut in revista InfoZone din luna Februarie 2013

 

Autor Mihai Vintilă 14 Februarie 2013, 09:30 Energie Verde
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate