Aer curat si bicicleta la purtator

De Mitut Claudiu Adrian 09 Aprilie 2011, 00:02 Energie Verde
Acolo unde sint aglomerari de oameni, exista nevoie de mobilitate. Marile orase sint „insule de caldura“, din cauza poluarii (trafic, fabrici, consum casnic) si a aglomerarii de betoane, sticla, masini care emana foarte mult CO2,NO2,CO,COV,etc. si amplifica „efectul de sera“. Prin urmare, temperatura creste cu 4-5 grade in centrul capitalei noastre fata de periferie. Aceste lucruri rezulta din studii. Masinile emana noxe care poarta o vina serioasa pentru poluare. Avem alternative, pe care le putem folosi, macar ocazional: bicicletele.

Argumentele sint numeroase: 
* e un vehicul sanatos, care combate sedentarismul si intretine conditia fizica
* e un mijloc de transport ecologic (nu emite noxe – nu produce zgomot; deci nu polueaza)
* e relativ ieftin si accesibil oricui
* pe strazile aglomerate bicicleta e mai rapida decit masinile (soferii stiu de ce!)
* se conduce usor (nu trebuie permis) si fara mari pericole
* e benefica economiei si atrage dezvoltare economica durabila

De asemenea, este un mijloc de transport modern si de viitor tot mai des utilizat in UE si in SUA, chiar si datorita cresterii pretului benzinei si motorinei. Dar cel mai important aspect pozitiv este ca nu emite nici un fel de gaze si se intretine usor. Totodata, bicicleta asigura o mai buna cunoastere si intelegere a mediului natural si antropic, conform specialistilor. Luam contact direct cu exteriorul – nu stam inchisi, ca in masina. Sau, cum spune o asociatie: „Mersul pe 2 roti
insanatoseste, Cel pe patru roti imbolnaveste“. Asadar, avem toate motivele pentru a incerca sa mergem macar o data la citeva zile cu bicicleta,pt ca nu spune nimeni sa renunti complet la masina,inca!

În orase precum Paris, Praga sau Copenhaga zeci de mii de biciclete sint puse la dispozitia locuitorilor de primarii. Este in interesul primariilor locale sa faca acest lucru. Din 2012, si orasele romanesti vor trebui sa inceapa sa faca acelasi lucru, adica sa revizuiasca planurile de infrastructura.  Astfel orasele vor fi mai putin poluate,usor de traversat si cu locuitori mai sanatosi,si cu pofta de viata!


 

Autor Mitut Claudiu Adrian 09 Aprilie 2011, 00:02 Energie Verde
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate