Conferință axată pe dezbaterea problemelor din sectorul energetic românesc

De AmosNews 24 Septembrie 2018, 10:44 Energie Verde

Asociația “Ține de Noi” împreună cu Fundația Hanns Seidel – România și Romania Energy Center vă adresează invitația de a participa la o conferință axată pe dezbaterea problemelor din sectorul energetic românesc.

În acest an, România deține președinția Conferinței Cartei Energiei. Anul viitor, România va prelua pentru prima dată președinția Consiliului UE. Responsabilitățile regionale și europene ale României sunt în creștere. Cu toate acestea, la doi ani după ce România a prezentat o nouă strategie energetică, nu există încă un document valabil în vigoare, ci doar un proiect. Înainte ca cerneala din textul din 2016 să fi fost uscată, a fost înființat un alt grup de lucru în cadrul Ministerului Energetic pentru ajustarea și actualizarea prognozei și documentului elaborat sub conducerea anterioară a ministerului (Ordinul Ministerului Energiei nr.473 / 15.06.2017, actualizat prin ordinul 543 din 25.07.2017, și actualizat ulterior prin ordinul nr.309 din 29.02.2018).

Între timp, pachetul "Energia curată pentru toți europenii", propus de Comisia Europeană în noiembrie 2016, stipula că statele membre ale UE trebuie să elaboreze, până în ianuarie 2019, planuri naționale energetice și climatice integrate (INECP) pentru perioada 2021-2030. Conform Regulamentului Uniunii Energiei, statele membre trebuiau să producă primele astfel de proiecte de planuri naționale până la 1 ianuarie 2018. Nu a existat nicio declarație publică a actualului ministru al energiei cu privire la acest subiect.

Astfel, nu numai că efortul național al României din anul 2016 de a stabili un curs pentru acest sector a rămas într-un fel de limită instituțională (trimisă spre aprobare Ministerului Mediului la începutul anului 2017 și, în același timp, revizuită de un nou grup de lucru în cadrul Ministerul Energetic din iulie 2017), dar a trebuit să fie îmbinat și cu strategia de mediu a României și prezentat Comisiei Europene pentru previzualizare până la 1 ianuarie 2018. Am văzut puține comunicări publice despre acest aspect din partea ministerului în acest an.

 

 

Autor AmosNews 24 Septembrie 2018, 10:44 Energie Verde
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii