Cel mai mic parc national din Romania

De Mitut Claudiu Adrian 10 Mai 2011, 20:48 Energie Verde
Se afla in judetul Valcea si se numeste Buila-Vanturarita, cu o suprafata de 4186 ha.
E un adevarat colt de rai cu o buna administrare,asezat in zona montana a Valcii,cu cel mai inalt varf de 1885 m. Dintre numeroasele atractii amintim:manastirile Arnota, Bistrita, Frasinei, schituri, biserici rupestre. Exista 4 sectoare de chei si peste 100 de pesteri.Se gasesc peste 23 de tipuri de habitate.

Un element interesant il reprezinta cele peste 28 de specii de orhidee,chiar daca la fel de bine se afla si pajisti montane.

Buila-Vanturarita va face parte din reteaua Europeana Natura 2000.In cadrul parcului e o retea de trasee turistice montane marcate si amenajate integral,oferind turistilor posibilitatea vizitarii lui si a obiectelor naturale. Peisajele iti taie rasuflarea. Biodiversitatea e deosebit de valoroasa,datorita izolarii masivului montan. Se pot practica sporturi specifice zonelor montane: escalada, speologie sportiva,trekking,mountain-bike.

Ecosistemele montane sunt aproape neatinse de interventia umana. Cei care au infiintat parcul sunt oameni cu suflet mare, care iubesc natura si care vor sa lase ceva in urma lor. Se numesc Asociatia Kogayon, creata cu scopul protectiei mediului si are sediul in Costesti-Valcea. Ei si cu Regia Nationala a Padurilor se ocupa de acest parc national. Lungimea parcului este de 14 km si urmareste o culme calcaroasa a Capatanii.

In cadrul si in zona parcului se pot efectua urmatoarele activitatii: drumetii in natura, drumetii tematice, speoturism, tabere de creatie, cicloturism, fotografie in natura, parapanta, explorarea ecosistemului.

Programele de iarna mai includ:plimbari cu atelaje trase de cai sau caini,observarea animalelor salbatice sau turism de sejur in pensiuni agroturistice de sarbatori. In orice sezon, daca doriti o iesire adevarata in natura,o vacanta sanatoasa si mult aer curat, Buila-Vanturarita va asteapta.


 

Autor Mitut Claudiu Adrian 10 Mai 2011, 20:48 Energie Verde
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate