Țigara de după
Avem rezultatele aproape finale. Am avut două rateuri. Am subestimat scorul lui Ponta și al Elenei Udrea și am supraestimat scorul Monicăi Macovei. E drept, În marja de eroare. Am nimerit scorul lui Johannis și al lui Tăriceanu. Primele concluzii:
Surprinde comportamentul PSD, care au acționat ca și când ar fi pierdut alegerile. Este prima dată când un câștigător nu este prezent la discurs și, deși nu este prima dată când Ponta dă bir cu fugiții chiar și atunci când nu e cazul, cred că dedesubturile sunt mai ample. Scorul mic al lui Tăriceanu schimbă strategia pentru turul doi.
Au fost alegeri liniștite, fără prea mari incidente, exceptându-le pe cele de la votul în străinătate, deliberat îngreunat procedural. O greșeală strategică, fiindcă PSD reușește să enerveze inutil. Și nu sunt doar cele 150.000 de voturi, ci lor li se pot adăuga cele ale rudelor, prietenilor. Sunt 1-2% care contează.
Johannis a scos peste scorul cumulat al PNL și PDL (și să nu uităm că din PNL a plecat o facțiune care a scos 5%). Sunt cel puțin 5-6% procente care sunt scoase „pe barba lui”.
S-a votat pragmatic. Primii doi candidați au strâns peste 70%, ceea ce reduce marjele de negociere pentru turul doi. La Ponta se adaugă voturile lui Dan Diaconescu și o parte din cele ale lui Tăriceanu, la Johannis cele ale Monicăi Macovei, ale alegătorilor care vin direct la „finală” și, cel mai probabil, ale maghiarilor. Overall, diferența se mai reduce un pic. Cred că meciul începe cam de la 46-38.
Reușita de excepție a Monicăi Macovei. Este adevărat, mă așteptam la mai mult, dar este cel mai mare scor scos de un candidat independent, fără mașinărie de partid, fără notorietate, cu o campanie de doar 2 luni, făcută cu voluntari. 4,5% este un scor foarte bun, care arată că onlineul nu mai este chiar de neglijat.
În tabăra lui Băsescu începe circul. Cum alianța PDL și PNL a funcționat fără sincope iar Monica Macovei a obținut un scor bun care deschide perspective serioase pentru 2016, PMP se va destrăma curând. Cel mai probabil, voturile lor vor merge la Johannis, fără vreun avantaj la negociere. Fripturistul de Preda a sesizat o oportunitate și a sărit primul. Probabil vor mai urma și alții.
Un alt politician care își încheie cariera este Călin Popescu Tăriceanu. Cele 5 procente sunt prea puțin ca să permită PSD să-l accepte ca premier (să ne amintim că nu l-au acceptat când venea cu 18%) deși Ponta și Dragnea întrețin speranța. Cel mult, poate primi ca bonus păstrarea pentru o perioadă în fruntea Senatului. Cei 40% ai lui Ponta, cu un 10% ai lui Tăriceanu ar fi închis discuțiile și ar fi însemnat un nou USL peste 50%. Chiar și un 8% ar fi fost OK. Așa, 5% este periculos, mai ales că nimeni nu poate garanta 100% ce vor face alegătorii.
Brandul „Dan Diaconescu” scoate fără nici o campanie, fără nici o cheltuială, aproape 4%. Probabil cântecul de lebădă.
Evoluția prezenței la vot rural/urban arată capacitatea de organizare superioară a PSD. Va fi suficient în turul II? Eu zic că nu. Ponta va pierde. Deja se comportă ca și când ar fi pierdut.
Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.
Scrie un comentariu