Solidaritatea la romani

De Alexandrina Iordache 20 Februarie 2012, 15:15 Editorial
Napastuiti de viscol si de guvernanti, romanii se chinuie sa traiasca. Cum, numai ei o stiu. Garboviti de grijile zilei de maine mai gasesc putere sa fie alaturi de cei mai napastuiti decat ei. Mii de oameni au luat parte la campaniile de ajutorare a sinistratilor care au cazut prada furiei naturii dar si a neputintei si nepasarii celor care ne conduc.

Locuitori ai unor localitati uitate de lume si ignorate de autoritati, au rezistat zile intregi altii saptamani sub zapezi. Unii mai sunt izolati si acum. In aceste momente grele pentru semenii nostri si impresionati de drama lor romanii, de la mic la mare, au contribuit cu ce au putut pentru alinarea suferintelor acestor oameni. Unii dintre ei n-au rezistat. Guvernantii i-au inregistrat ca simple cifre in statistici, atat au insemnat aproape o suta de vieti pentru ei.

N-am auzit ca cineva sa fi transmis condoleante familiilor indoliate sau scuze ca n-au intervenit la timp ca sa le salveze vietile. Din luxul care-i inconjoara cu greu pot sa inteleaga dramele umane care se petrec datorita incapacitatii lor de a interveni in situatii critice, de a fi alaturi de oameni si de a guverna, pana la urma.

Lipsa de coordonare, de actiune si de interventie in zonele calamitate a creat un haos general, s-a actionat pompieristic si fara finalitate. Haosul domneste si acum pe drumurile publice si in transportul feroviar. Romania toata este in haos.

Si in orasul in care locuiesc au fost organizate campanii de strangere a ajutoarelor pentru persoanele sinistrate in urma viscolului. Am vazut tineri dar si pensionari care, din putinul lor, au donat alimente si alte produse celor care aveau mare nevoie de ele.

Cu totii suntem platitori de taxe si impozite. Din acesti bani se platesc salariile alesilor nostri. Daca ne mai reprezinta sau nu, asta este o alta discutie. Din cate stiu eu, poate gresesc, presedintele tarii pe langa salariu mai beneficiaza si de alte gratuitati, tot din banii nostri. N-am auzit sa fi facut donatii sinistratilor. De ce orare? Nu-i ajung banii? Daca are nevoie de 2-3 lei, pentru o sticla de apa plata pe care s-o doneze, ii dau eu din pensia mea diminuata.

La fel si primul ministru. S-a dus in zonele sinistrate si a vazut precum orbul: nimic. Pentru el totul era bine numai oamenii erau vinovati ca a venit zapada peste ei. In loc sa ajute judetele sinistrate cu fonduri consistente de la guvern le-a aruncat un praf in ochi. A lasat comune si sate sarace fara nici un fel de ajutor. Cum sa se descurce daca nu aveau cu ce? Nici el nu s-a obosit sa faca niscaiva donatii pentru sinistrati. De ce? E prea sarac?

Sau poate gresesc eu. Poate au facut donatii anonime. Greu de crezut, pentru ca pentru orice fleac care il fac isi cheama presa laudativa alaturi. Nu se mai pot misca nicaieri decat cu presa dupa ei.

Acum era un prilej bun pentru presedinte sa mearga la supermarket ca sa cumpere apa minerala. Ii este frica sa mai dea ochii cu romanii? De ce ii este frica nu scapa. Nici el si nici acolitii lui. Sau atunci dadea bine, in campanie, sa-ti faci cumparaturi ca orice cetatean?

Unde este solidaritatea de care ne vorbea? A, am inteles, este valabila numai pentru cei multi si saraci. Pentru ei, bogati si imbuibati, nu. La fel si cu criza. Era valabila numai pentru noi incepand cu reducerea pensiilor, a salariilor si a tuturor reducerilor cu care ne-au binecuvantat.

Pentru ei, numai castiguri, cei multi si prosti sa plateasca. Din ce? E treaba lor. El ca presedinte stie una si buna: nu vrea stat social, desi o carticica mica numita Constitutie cam asa scrie. Desi se lauda ca o respecta, cand vrea, nici nu cred ca a deschis-o de curiozitate. Stie el mai bine decat noi ce ne dorim. Sa asculte vocile din Piata Universitatii si din pietele din tara. Va auzi ce ne dorim marea majoritate a romanilor.


 

Autor Alexandrina Iordache 20 Februarie 2012, 15:15 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii