Sa traiti bine !, fiecare cu a muma-sii!

De Virgil Andronescu 12 Octombrie 2011, 22:43 Editorial
De multi ani ne mint ba unii, ba altii. Cu totii au trecut pe la vreo racla, cu totii si-au facut cruce, unii declarandu-se liber-cugetatori. Pe toti ii doare direct in cot de noi. Dar sa nu generalizam. Sau o putem face fara nici un fel de teama ca am gresi cu ceva !?

Si daca unii sunt liberi sa cugete sa-i lasam cu libertatea lor dar sa ne punem intrebarea : la noi, cugeta careva dintre acestia ? E revoltator ceea ce vedem si traim zilnic, e dureros atunci cand chiar noi punem stampila pe ei, dupa scurgerea unui timp regretam ca nu am facut intocmai ce trebuia sa facem. Dar cine mai poate sti !? Caile romaniei sunt intortochiate precum ,,meandrele concretului’’.

Altii,asemenea celor de mai sus, se autodeclara credinciosi, pupa icoane si poala popii dar numai atat. In afara bisericii (interesului populist) injura ca la usa…partidului si ocaraste mai ceva ca baba Leanca de pe marginea santului. Toti mint, si iar fac un mare pacat generalizand, mint frumos si ,sincer’’, ne trimit la plimbare (pardon, la urne) la modul cel mai convingator si ,,cinstit’’ cu putinta. Si unii si altii sunt ,,crestini’’, unii cu un ,,s’’ mi putin, si ne mai arunca intr-un fel ,,milos’’ din avutul strans, cu atata sudoare pre-post electorala, cate o firimitura facandu-si pomana de vii. Intrebare : dar noi, cei care-i punem in fruntea bucatelor cu o seninatate si cu o dezinvoltura de nedescris, noi suntem adevarati crestini?

Ori avem si noi, unii dintre noi, pe ,,s’’ lipsa? Traim intr-un stat laic si nu pretind nimanui dintre alesii neamului sa doarma cu Biblia sub cap sau sa-si risipeasca averile dand norodului cu nemiluita! Ceea ce ma deranjeaza intr-un fel agresiv si evident este tocmai ipocrizia crasa de care dau foarte multi dovada, inainte si dupa ce iau loc in fotoliile caldute. Mai e putin si va incepe marea vanzoleala a alegerilor si sa vezi atunci milostenie! Astia de ne guverneaza de vreo sapte ani de zile vor avea, dintr-o data, viziuni filosofice si revelatii divine si ne vor imbia care mai de care cu suflete inabusite in durerea noastra, cu spirite care mai de care mai vizionar-salvatoare intru binele vulgului.

Am avut o discutie, la o bere ce-i drept – dar numai una,  cu niste tarani autentici care tot ocarau guvernul si pe restul poiliticienilor. Oamenii vorbeau sincer, printre injuraturi si sudalme, despre cum fura guvernantii, despre cum mint si despre cum isi fac mii de cruci in biserica iar in afara ei ne joaca intre picioare mai ceva ca la horele batranesti de odinioara. I-am intrebat ce ar face ei daca ar ajunge in parlamentul, guvernul sau presedintia romaniei si mi-au raspuns, la fel de sincer si fara a sta pe ganduri, ca ar face la fel.

Raspunsuri fara echivoc. In nici un fel nu-i puteai banui de altceva decat de ceea ce au spus cu convingere. Prin spusele lor, patimase, isi varsau tot amarul si neputinta de a avea un trai bun si linistit, amar si neputinta acumulate in peste 20 de ani de anarhie. ,,Daca fiecare face ce vrea : fura, minte, inseala, jura mincinos, se inchina fals si traiesc bine pe spinarea noastra, noi de ce nu am face la fel !?

Obisnuinta romanului cu raul, lancezirea fara voie in dejectiile lasate in urma de aproape toti conducatorii post-decembristi, anormalul si incovoierea spatelui pentru un fals ajutor (social), l-a transformat – cel putin la suprafata, intr-un ,,canibal’’ social gata de omor pentru a ajunge la bucatica lui de ,,trai bun si linistit’’. Politicienii umbla in haite, populatia in triburi…  Primii isi au partea lor de stat in stat, ceilalti si-au pierdut partea lor de societate si vietuiesc sub talpa statului in stat. Aici ne aflam : doua tabere distincte ce isi intersecteaza destinele numai atunci cand, inevitabil, toate drumurile duc la urne. Crestini cu ,,s’’ ori crestini cu lipsa de ,,s’’, toti traim in aceeasi romanie! Ce-i drept, sa nu-l manii pe Dumnezeu, fiecare cu Romania lui !

O vorba din popor spune ca ,,fiecare cu a muma-sii !’’O fi crestineste ori nu, se spune un mare si necurat adevar. Mare pentru ca reprezinta o realitate si necurat pentru ca vine de la ce-i manati de cel cu coarne. Mama lor de neam si tara, sa mai traim pana la vara! Si-om vedea cum vom trai : ca crestini, ca necrestini, in gumari ori limuzini! ,,Sa traiti bine, voi cu voi si eu cu mine !’’

 

Autor Virgil Andronescu 12 Octombrie 2011, 22:43 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate