Întrebări de început de an

De Victor Nafiru 07 Ianuarie 2020, 13:01 Editorial

De aproape o săptămână, am trecut în 2020. Un an extrem de important din punct de vedere politic, cu două rânduri de alegeri: locale, în primăvară, È™i parlamentare la toamnă. Aceasta, în cazul în care nu vom avea parte de „anticipate“. O variantă la care liberalii, dar mai ales useriÈ™tii, se gândesc intens, pornind de la zicala „Bate fierul cât e cald“, sperând, ca la box, ca pesediÈ™tii să fie făcuÈ›i KO, după ce în toamnă au fost număraÈ›i în picioare la căderea Guvernului Dăncilă È™i la câÈ™tigarea alegerilor prezidenÈ›iale de către Klaus Iohannis.

Dincolo de ce se va decide în această privință, să vedem ce se va întâmpla la alegerile din luna mai, dacă ele vor fi în două tururi cum iarăși vor useriÈ™tii, ori rămânem la varianta primarului ales din primul tur. La prima vedere, PSD pare să se afle în pole position, prin numărul mare de primari pe care îi avea la momentul anunțării rezultatelor din 2016: 1.677, față de 1.081 trecuÈ›i în dreptul liberalilor, în sensul că aceÈ™tia, chiar dacă se găsesc în OpoziÈ›ie, taie È™i spânzură în localitățile pe care le conduc. La o analiză mai atentă, adunând la scorul liberalilor È™i mandatele celorlalte formaÈ›iuni, 312 în total, constatăm că diferenÈ›a dintre PSD È™i restul partidelor se strânge mult, ca să nu mai vorbim că nu puÈ›ini primari  pesediÈ™ti vor candida în vară pentru formaÈ›iunile aflate la Putere È™i care vor promite exact ce a promis PSD de opt ani încoace. Să nu credeÈ›i că o fac pentru binele comunității. Nu, o fac să mai câÈ™tige un mandat. Unul care să se adauge la celelalte în care cei mai mulÈ›i nu au făcut mai nimic pentru satele È™i oraÈ™ele pe care le păstoresc.

Dar nu numărul primarilor pesediÈ™ti care vor schimba macazul în primăvară È™i vor candida din partea PNL mă interesează acum. Ci altceva mă roade acum È™i anume, aceÈ™ti primari dacă vor trece puntea la ceilalÈ›i scapă de apelativele avute la PSD de hoÈ›i È™i împuÈ›iÈ›i? Și, dacă nu, ciuma roÈ™ie  va deveni, pe ici, pe colo în părÈ›ile ei esenÈ›iale, ciuma galbenă?

Am întrebat doar, n-am dat cu parul!

 

Autor Victor Nafiru 07 Ianuarie 2020, 13:01 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii