Industria creste, dar comertul cu amanuntul ramane pe minus

De Cristian Orgonas 07 Noiembrie 2010, 09:00 Editorial
INS: in luna septembrie, cifra de afaceri in industrie a crescut in valoare nominala atat fata de august cat si fata de septembrie 2009 cu 17,4% respectiv 14,1%. Aceasta crestere se datoreaza in exclusivitate industriei prelucratoare, a carei cifre de afaceri a crescut cu un ritm anual de 15,2%, in timp ce industria extractiva a inregistrat o scadere anuala de 8,2%. In primele 9 luni, cifra de afaceri in industrie a crescut cu 10,8%.

In acelasi timp, comenzile noi din industrie au crescut in septembrie cu 26,3% fata de august si cu 29,9% fata de septembrie 2009. In primele 9 luni din 2010 comenzile noi din industrie s-au majorat cu 26%.

Tot astazi au venit de la INS si datele privitoare la evolutia cifrei de afaceri in comertul cu amanuntul (fara auto): in septembrie, volumul cifrei de afaceri a scazut ca serie bruta atat fata de luna anterioara (-1,7%) cat si fata de aceeasi luna a anului anterior (-2,2%). Ca serie ajustata a crescut fata de august cu 1% si a scazut fata de septembrie 2009 cu 2%.

Pe de alta parte, aceasta evolutie a fost puternic influentata de cresterea cifrei de afaceri in comertul cu combustibili (+20% septembrie/septembrie), in timp ce comertul cu produse alimentare a scazut cu 7,6%, iar cel cu produse nealimentare a scazut cu 9,3%. Cum cifra de afaceri este influentata de nivelul preturilor (care au crescut in ultimul an) rezulta ca, in volum, comertul cu amanuntul a scazut cu un procent mai mare decat o arata aceste cifre.

In primele 9 luni din acest an, volumul cifrei de afaceri in comertul cu amanuntul a scazut cu 4,2%.


 

Autor Cristian Orgonas 07 Noiembrie 2010, 09:00 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

decathlon.ro

Publicitate