În numele tatălui sau reverență, pentru Măria Sa, țăranul român!

De Ionel Lazarică 06 Decembrie 2018, 10:53 Editorial

Samuil MarzaMărturisesc că, deÈ™i ar fi trebuit să È™tiu acest aspect istoric, prin natura pregătirii mele, habar nu am avut, că a existat cândva, un fotograf, pe nume Samoilă Mârza, fiul unui țăran ardelean, omul care a imortalizat Marea Unire. Este unul dintre personajele importante ale evenimentului, petrecut în urmă cu un secol, la Alba Iulia, „Mecca noastră”, aÈ™a cum o numea celălalt voievod al limbii române (pentru mine cel puÈ›in), Adrian Păunescu.

Omul acesta, fost soldat în armata austro-ungară È™i luptător fără voie, pentru gloria acelui imperiu muribund, în GaliÈ›ia, dar român până la ultima fibră, a venit într-un suflet, după ce a fost demobilizat, să salveze de uitare, unul dintre cele mai importante momente ale istoriei noastre naÈ›ionale.

Un martir, aÈ™ zice, fără coroane de lauri È™i fără ode în memoria sa, dar chiar dacă pare curios, adevăratul martir cred că a fost È™i a rămas tatăl său, un țăran ardelean, patriot român într-o È›ară înstrăinată sau filosof al gliei strămoÈ™eÈ™ti, un Socrate purtător de tricolor în inimă, cu un orizont larg È™i dor de reîntregire naÈ›ională.

Dacă acest țăran, nu ar fi făcut supremul sacrificiu, vânzând, după cum spun documentele vremii „un car cu boi”, care putea reprezenta, pe atunci, sursa de subzistență a unei familii, chiar înstărite, nu am fi avut astăzi nicio imagine de la eveniment. Carul acela cu boi a fost vândut de tatăl lui Samoilă Mârza pentru a-i cumpăra fiului un aparat de fotografiat, foarte scump pe atunci. Ce țăran È™i-ar fi înstrăinat o sursă atât de importantă de venit, spre a încuraja pasiunea fiului pentru fotografie, aflată atunci la începuturile ei. Ar fi ceva similar cu înstrăinarea a două hectare de pământ din cele trei deÈ›inute, făcută de un țăran de astăzi, fără alte surse de venit, pentru a-i cumpăra fiului pasionat de mediul virtual, ultimul tip de telefon mobil, abia lansat pe piață.

Mă înclin în faÈ›a memoriei tatălui lui Samoilă Mârza È™i în faÈ›a memoriei tuturor taÈ›ilor, È™tiuÈ›i È™i neÈ™tiuÈ›i, care, într-un fel sau altul, s-au jertfit pentru idealurile fiilor È™i fiicelor lor.În egală măsură aduc un omagiu celor 330000 de soldaÈ›i români, căzuÈ›i pentru Marea Unire, cei mai mulÈ›i fii de țărani, pentru care patria a fost mai scumpă decât viaÈ›a, printre ei numărându-se È™i fratele bunicului meu, căzut eroic, la 20 de ani, pe frontul din Moldova.

 

Autor Ionel Lazarică 06 Decembrie 2018, 10:53 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii