Despre plusvaloare

De Mihai Vintilă 05 Ianuarie 2017, 11:39 Editorial

Am observat o gravă confuzie în ceea ce privește teoria economică și folosirea corectă a termenilor. De exemplu până și Moise Guran a căzut în această greșeală. Este vorba de folosirea cuvântului plusvaloare intr-un sens pe care acesta nu îl are. Pentru cei care cuvântul le pare cunoscut este adevărat. El a fost folosit până la saturare în socialismul românesc de cele mai multe ori greșit. Karl Marx în Capitalul explică ce este plusvaloarea. Aceasta este o valoare nou-creată de către muncitori în procesul de producție peste echivalentul valorii forței lor de muncă și însușită gratuit de către capitalist. Cu alte cuvinte Marx vedea plusvaloarea ca fiind o valoarea reieșită din exploatarea muncitorilor de către crudul capitalist.

De aici și confuzia între plusvaloare, din teoria marxistă explicată mai sus și profit. Acesta din urmă poate fi considerat a fi venitul adus de capitalul utilizat într-o întreprindere, reprezentând diferența dintre încasările efective și totalul cheltuielilor aferente. Cu alte cuvinte plusvaloarea are la bază exploatarea muncitorilor iar profitul exploatarea mijloacelor de producție, deci inclusiv a muncitorilor.

Pornid de aici să îi tot dai în explicații economice din ziua de azi cu plusvaloare arată că fie nu ai citit teoria lui Marx decît la cursul prin corespondență sau l-ai citit ca foștii tovarăși activiști care nu înțeleseseră că Marx era de fapt un teoretician și un excelent istoric al societății fie chiar vrei să creezi confuzie. Ei bine dragi analiști economici nu avem plusvaloare decât atunci când spune Marx și anume când sunt exploatați muncitorii. În rest puteți folosi liniștiți teorii capitaliste normale precum profit, profitul marginal și altele sau dacă nu sunteți în stare folosiți românescul câștig că e mai simplu și mai sănătos. În rest numai de bine!

 

Autor Mihai Vintilă 05 Ianuarie 2017, 11:39 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. Maria 13 Septembrie 2019, 10:36

    Am cautat explicatii despre sensul cuv.Plusvaloare,ma bucur ca mi-ati adus aminte.Gradele de comparatie nu sant oricum normale atat timp cand nu sunt exprimate valoric daca consideri valoarea plecind de la unu?Eu uitasem explicatia marxista a cuvantului,dar ma deranjat la ureche cand a folosito M.G.

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii