Cum şi de ce se va vota la referendum

De Cristian Banu 12 Iulie 2012, 20:09 Editorial
La referendumul pentru demiterea preşedintelui vor fi trei categorii de voturi:

1) Votanţii USL care vor vota împotriva preşedintelui. Aici lucrurile sunt clare şi mobilizarea la vot va fi foarte bună, mai ales că acum USL controlează 38 de judeţe unde deţine preşedinţia Consiliului Judeţean şi majoritatea primarilor.

2) Votanţii pe care PD îi mai poate mobiliza la vot. Teoretic, sunt între 15-20%. În realitate, vor fi mai puţini, pierderea puterii reducând semnificativ capacitatea de mobilizare prin pierderea unor poziţii din administraţie. Mitingul de la Bucureşti a arătat o mobilizare între 50-60% din planificare, dacă mergem pe estimările cele mai optimiste de 3000 de participanţi. În realitate, cei care cunosc Bucureştiu ştiu că în parcarea din faţa Palatului Regal în care în mod normal intră în jur de 150 de maşini nu au cum să intre mai mult de 2000 de persoane înghesuite la maxim, ceea ce nu era cazul [Pentru cei care nu cunosc zona, este aproximativ un pătrat cu laturile de circa 50m, cu 8 rânduri de locuri de parcare a câte 18-20 de maşini, iar în zona asta a intrat şi scena şi vreo 10 autocare]. Deci, în realitate, cifrele de mobilizare au fost mai mici. Acordând ca circumstanţă atenuantă timpul scurt, putem să păstrăm estimarea iniţială de maxim 60% (părerea mea este că este o variantă optimistă). Nici în ţară mitingurile nu au trecut de 200-300 de persoane.

3) Votanţii anti-USL. Atenţie, aceştia nu sunt votanţi pro-Traian Băsescu. Aici includem oamenii rămaşi cu sechele de pe urma mineriadelor, “anti-comunişti”, victimele propagandei, “oameni de dreapta”, “apărători ai statului de drept”. Majoritatea lor au ca motivaţie o spaimă mai mult sau mai puţin reală care îi face să cadă victime sigure propagandei abile a democraţilor care la toate alegerile a încurajat votul de frică: “vin ruşii”, “dispare cota unică”, “comuniştii”, “mogulii”, etc. Unii dintre ei cred sincer că Ecaterina Andronescu va scoate engleza din şcoli şi copiii vor învăţa numai rusa sau că primul lucru pe care îl va face Antonescu la Cotroceni va fi să-l elibereze pe Năstase. Lor li s-a pregătit spaima supremă: “Ne dau afară din UE”. În rândul lor mobilizarea poate fi bună deşi frustrările lor se defulează mai degrabă online pe bloguri şi facebook. Totul depinde cât de repede se va fâsâi spaima cu datul afară din UE. Caracteristica lor principală este că văd în Traian Băsescu răul cel mic.

Ar trebui să existe şi o a patra categorie, a votanţilor pro. Dacă există astfel de votanţi, ei sunt într-o cantitate neglijabilă (exceptând pe cei din categoria 2). Ţinând cont că 1 vs. 2 este cam 4:1, cei din categoria 3 nu au cum să remonteze, aşa că scorul actual 65-35 nu are şanse de a fi modificat prea mult.

 

Autor Cristian Banu 12 Iulie 2012, 20:09 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii