Ce uităm să amintim despre Ucraina

De Mihai Vintilă 10 Martie 2014, 18:34 Editorial
Uniunea Europeană, NATO şi alte organizaţii au luat în braţe Ucraina. Toate aceste entităţi discută despre ea de parcă ar fi vorba de cine ştie ce stat istoric european când nu e de fapt aşa. 

Avem în Ucraina ultimul imperiu al naţionalităţilor din Europa. Ucraina nu a existat ca stat independent în toată istoria sa decât vreo cinci ani şi ăia în graniţe atât de efemere de te sperii. După căderea URSS s-a trezit republică naţională. O ţară care nu a existat niciodată ca atare, care nu avea instituţii, nu avea armată proprie, nu avea o populaţie omogenă. Toţi au luat în braţe această aşa zisă ţară. 

Ea e o făcătura din furturi. Au teritorii furate de la Slovacia, Polonia, România şi Rusia. Ce fel de ţară e o astfel de ţară? A fost ţinută în braţe de comunitate internaţională din 1991 până astăzi. Au vrut să facă din ea o contrapondere la Rusia. Prostia a fost că de fapt Ucraina e Rusia. Teritoriul ei e de fapt al altora, identiatea ei e una inventată peste noapte iar populaţia o mixtură. 

Aşa zisa republică nu a existat decăt  ca o marionetă a altora. A nemţilor, a comuniştilor sau a ruşilor. Kievul e de fapt inima Rusiei. Aici s-a înfiinţat primul ţarat rus, prima biserică rusă... s-au tipărit primele cărţi în rusă. Cum e Kievul acum Ucraina? 

Până şi limba ucrainiană este de fapt o versiune lingvistică a rusei. Nu ar fi trebuit dacă erau un alt popor, o altă naţie să fie diferiţi? Aici nu vorbim de un posibil RDG şi RFG, vorbim de acelasi popor împărţit pe criterii politice. 

Stalin a ţinut Ucraina la ONU doar pentru a avea un vot în plus. I-au fost date teritorii ruse pentru că toţi ştiau că de fapt Ucraina nu era decît o marionetă, o altă Rusie mai spălată pentru vestici. Un alt fel de a spune Rusia. 

Acum ne-am trezit că această aşa zisă ţară se sparge în bucăţi. E normal din moment ce nu e decît o insăilare. Iar occidentul nu face decât să împiedice ceea ce e firesc. 

După ruşi vor urma polonezii, după ei poate slovacii şi românii. Vom avea iar o puzderie de stătuleţe care nu pot trăi singure decât cu mâna întinsă la cineva. La ruşi sau cel mai probabil la Uniunea Europenă. Aceasta e direcţia fie că noi vrem sau nu. Aici ruşii sunt mai pagmatici, mai informaţi şi mai realişti. Bazele militare nu sunt decât un bonus binevenit care să rezolve o problemă din trecut rămasă în suspensie.

 

Autor Mihai Vintilă 10 Martie 2014, 18:34 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii