Când e să ai ghinion…

De Cristian Banu 27 Ianuarie 2012, 14:50 Editorial
Marele discurs prezidenţial a ajuns deja a treia ştire. Nici nu se terminase bine şi începeau să se încingă discuţiile, că a murit Emil Hossu şi deja vorbăria prezidenţială nu mai interesa pe nimeni. La Realitatea TV unde am urmărit discursul, realizatoarea i-a abandonat pe Săftoiu şi Voinescu în miezul certei începând să discute despre cel plecat dintre noi.

Poate pentru prima oară, la Realitatea TV a câştigat ştirea reală în faţa non-evenimentelor. Păcat că ştirea este una tristă. De altfel, nu cred că au rezistat tot discursul decât cei obligaţi, cel puţin pe mine primele 5 minute m-au adormit.

Aşa cum a remarcat aproape toată lumea, a fost discursul unui preşedinte proaspăt ales, care acum preia puterea şi “ştie unde trebuie să meargă”. Dificil de “cumpărat” de la cineva care stă de 7 ani la Cotroceni. Întristător este că a folosit aceste eveniment pentru a mai face încă o dată lobby pentru Roşia Montană, pe post de frunză proaspătă de leuştean într-o ciorbă reîncălzită.

Altfel, Traian Băsescu nu realizează încă – şi înclin să cred că nu va mai realiza vreodată - că problema reală vine din cele două ignorări ale majorităţii parlamentare legitimate prin vot cu una  creată ad-hoc cu “soluţii imorale”. Şi continuă să fie o problemă atâta timp cât a declarat – şi nu o dată – că va pune premier pe cine vrea el, eliminând astfel din discuţie o eventuală coabitare pentru următorii 2 ani de mandat. Este adevărat că a priceput că Emil Boc nu mai trebuie să fie premier, şi anul trecut a încercat de vreo 3 ori să-l facă să renunţe, fără a reuşi. Numai că tocmai acum, când practic singura soluţie care ar crea un consens şi ar duce la liniştirea lucrurilor – şi anume, demiterea guvernului – propune continuarea partenriatului cu acesta. Un guvern de tehnocraţi ar fi o soluţie corectă până la alegeri, când se va degaja o majoritate legitimă şi un guvern validat prin alegeri. Asta, desigur, dacă Traian Băsescu nu se încăpăţânează pentru a treia oară şi numeşte un alt Boc. Discursul de azi arată că preşedintele nu mai are capacitatea de a oferi soluţii, fiind el însuşi o parte a problemei.

Înclin totuşi să cred că guvernul Boc nu va mai avea zile multe. Este imposibil să nu realizeze cineva de acolo că, de la 11%, oricâte găleţi ar da în campanie, oricât ar “bibili” softul, nu au cum să treacă de 15%, iar Traian Băsescu nu-i poate ajuta să mai ajungă la putere, fiindcă oricum noua majoritate îi va încheia mandatul şi va avea el însuşi nevoie de o soluţie pentru supravieţuire politică.

 

Autor Cristian Banu 27 Ianuarie 2012, 14:50 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

libris.ro

 

 

Publicitate