Avantajele si capcanele C.A.R.-ului

De Moise Guran 20 Ianuarie 2013, 12:16 Editorial
CAR-urile sunt o forma de creditare cunoscuta de toata lumea, chiar daca nu toata lumea stie ca exista si beneficii, dar si riscuri, atunci când faci un credit la CAR. În principiu oricine se poate înscrie într-un CAR, chiar daca de regula doar pensionarii o fac. Sunt asociatii care ofera membrilor o solutie pentru necesitatile lor financiare de moment, sume mai mici dar si cu dobânzi la jumatate fata de o banca.

Pentru a te înscrie în CAR platesti o cotizatie, care poate fi initiala, lunara sau anuala, dupa care începi printr-o perioada minima de economisire cuprinsa între trei si sase luni. Poti depune oricât îti permiti, de exemplu 100 de lei pe luna, la care primesti si o dobânda, dar aceasta este mica.

Dupa aceea poti solicita un credit care de obicei reprezinta dublul, triplul sau de patru ori suma economisita. Daca s-au strâns de exemplu 600 de lei, poti lua de la CAR pâna la 2400 de lei.

Daca roata dintr-o întreprindere nu este purtatoare de dobânda, la un CAR autorizat platesti o dobânda cuprinsa între 4 si 6%, poti solicita sume si mai mari de bani, dar… ti se poate cere un girant sau chiar o ipoteca.

Si de aici pot aparea problemele.

În zilele noastre sunt numeroase IFN-uri care au împrumutat pur si simplu numele de CAR, dar care percep dobânzi mai mari sau chiar mult mai mari decât îti cere o banca. Nu trebuie sa te lasi pacalit de acest nume si trebuie sa întrebi de conditie un fond minim în acest sens. Altfel spus un CAR se poate usor transforma într-o schema piramidala. Având în vedere faptul ca multi dintre cei împrumutati sunt oameni învârsta, exista riscuri mai mari de neplata iar o astfel de asociatie prost gestionata poate ajunge si la faliment.

În ultimii ani a crescut alarmant numarul reclamatiilor depuse la protectia Consumatorului cu privire la diferite abuzuri sau chiar nereguli comise de CAR-uri fata de membrii lor. Au fost cazuri în care s-a dovedit ca oamenii dadusera bani, dar nu fusesera luati în evidenta, nu li s-au dat banii înapoi la retragerea din CAR sau li s-au refuzat pur si simplu creditele desi aveau dreptul la ele. Totul depinde de eficienta si de buna credinta cu care banii sunt gestionati, altfel spus atunci când va înscrieti într-un CAR o faceti pe riscul dvs.

 

Autor Moise Guran 20 Ianuarie 2013, 12:16 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

libris.ro

 

 

Publicitate