Acoperiti să fie, dar să ştim şi noi…

De Ionel Lazarică 08 Septembrie 2016, 21:29 Editorial

mascațiDe ceva vreme, pe toate canalele media se vorbeste, ca la colţ de stradă, de instituţia ”acoperitului”, în înţeles larg agentul care se infiltrează în tabăra inamicului şi care, uzând de mimetism şi eufemisme, reuşeşte să smulgă de acolo ”secrete fierbinţi”.

Procedura în sine există de mii de ani, fiind, cu timpul şi cu avansul tehnologic, perfecţionată, dar, cu toate acestea, cel trimis în ”tabăra duşmană” va avea întotdeauna parte de o doză mare de neprevăzut, pentru care doar procedurile dure de selecţie, care scot la lumină înzestrările native de reacţie adecvată în astfel de situaţii, îl vor face apt pentru asemenea misiuni (relevantă în acest sens este lucrarea autobiografica a lui V. Ostrovsky ”Mossad-Academia înşelăciunii”, cu toate că este greu de spus ce procent din ”aisberg” devoalează autorul).

Revenind la emisiunile televizate în care, diverse persoane, mai mult sau mai puţin pregătite să vorbească despre aşa ceva, acuză anumite instituţii că ar avea ”acoperiţi” în diverse sectoare cheie ale vieţii noastre (politică, sănătate, educaţie, justiţie etc.), aş avea anumite obiecţii, în sensul că instituţia respectivă, dacă respectă legea atât în modalităţile de obţinere a informaţiilor cât şi în privinţa folosirii lor, înseamnă că şi-a îndeplinit menirea, nu este nimic de discutat sau de acuzat aici.

În acest sens, deşi am serioase îndoieli, m-aş bucura să existe aşa ceva, în spiritul legii şi în slujba acesteia.

Ca o curiozitate, am observat că nimeni nu vorbeşte despre ”acoperiţii” din economie, unde, chiar dacă este cam târziu, aceştia ar avea, cu siguranţă, multe de aflat, dacă ar fi să ne referim doar la terenurile agricole, resursele subsolului, păduri şi altele asemenea, numite cândva ”bogăţii ale poporului” şi relativ la înstrăinarea cărora  poetul A. Păunescu spunea în versurile sale ”Că am ajuns în ţara noastră slugi /Şi suntem cerşetori la noi acasă”.

Aici cred că ar trebui lucrat cu această instituţie a ”acoperitului” şi nu pentru obţinerea de informaţii pentru compromitere şi şantaj, oricare ar fi domeniul vizat şi scopurile declarate (Ostrovsky cita un înscris ironic de la ”Academia înşelăciunii”: ”Să nu faci lucruri imorale pentru o cauză morală”).

Revenind la mass-media şi la puzderia de invitaţi de la diverse televiziuni, după o analiză sumară a discursurilor lor, oricine ar fi convins că adevăraţii ”acoperiţi” sunt la fel de rari precum apariţia fantomelor; toată lumea vorbeşte despre ele, dar puţini au ”văzut” aşa ceva.

Totuşi, semiotic vorbind, mă frământă şi mă înspăimântă o întrebare legată de aceste ”fantome”: Dar dacă acoperiţii sunt ai ”lor”?

 

Autor Ionel Lazarică 08 Septembrie 2016, 21:29 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii