Volksbank vrea o convertire a creditelor sale in CHF la 2.38 lei ?

De Mihai Vintilă 12 Noiembrie 2014, 08:22 Editorial

De câteva zile comunitatea celor cu credite în CHF este interesantă de zvonurile care se referă la posibila convertire a creditelor proprii în CHF pe care banca Volksbank doreşte să o propună clienţilor săi. Aflată în prima linie a luptei în justiţie pe clauzele legate de comisioanele bancare, banca doreşte, se pare, să găsească o metodă de mijloc prin care să mulţumească o parte din clienţi şi în acelaşi timp să îşi reducă pierderile viitoare pe această speţă.

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, a precizat pentru ziarul Bursa că : "Am fost informaţi de către bancă referitor la această hotărâre, dar Banca Naţională nu are nicio implicare, decizia nu-i aparţine". Ceea ce nu face decât a confirma direcţia pe care banca pare a fi adoptat-o.

"E un zvon care circula de 3-4 saptamini. Multi mi-au spus de el. Se pare ca operatiunea are si un nume : Iceberg. Plus un buget : 350 mil euro. Sunt date cifre foarte exacte, ceea ce inseamna ca ar putea fi o frintura de adevar in acest zvon. Dar eu, ca reprezentant al unui numar de peste 1000 de reclamanti contra VBR pe chestiunea CHF, nu am primit nimic oficial. Prefer sa nu cred in aceste zvonuri. Am invatat sa nu cred in ofertele bancilor. Dar, daca vor fi probate ca adevarate, atunci, ei bine, nu pot decit sa ma bucur ca, in sfirsit, ideile mele, inovatiile, munca mea de peste un an au dat roade. Pentru ca e evident ca fara procesele declansate de mine si de echipa mea nu se ajungea aici nici in visele (urite) ale dlor din establishmentul bancar. Oricum, daca aceste zvonuri sunt reale, atunci consumatorii trebuie sa sufle si in iaurt, caci deja multi s-au fript cu ciorba. Iar cifrele pot fi si trebuie sa fie imbunatatite (daca cele vehiculate sunt reale). Caci la Galati s-a obtinut, totusi, o paritate de 2 lei la un CHF" a comentat pentru HotNews.ro avocatul Gheorghe Piperea unul din cei aflaţi în fruntea luptei contra Volksbank.

Tot Nicolae Cinteză de la BNR explică pentru Hotnews politica băncii. "Conversia va fi făcută la cursul din ziua respectivă (n.r. ziua în care va fi efectuată conversia), cu acordarea unui discount pe expunere. Mai exact, întâi se va face transferul în lei la cursul din ziua conversiei, după care va fi aplicat discountul la expunere. Astfel, dacă vom împărţi expunerea rămasă la volumul de franci elveţieni, ne va ieşi un curs de 2 lei şi ceva pentru un CHF".

Nu putem spune dacă direcţia se va dovedi de succes dar faptul că Volksbank este dispusă pentru o astfel de poziţie constituie în fapt o recunoaştere a exotismului propunerilor pe care banca le-a făcut de-a lungul anilor clienţilor proprii şi mai ales o recunoaştere a faptului că până acum doar clienţii au suportat riscul valutar sau doar banca în cazurile unde justiţia a dat dreptate clienţilor.

Cum s-ar spune e o soluţie de mijloc care cred eu că va funcţiona cu un număr destul de rezonabil de clienţi care asftel ar avea o ieşire cu pierderi mult mai mici din contractele în CHF şi nu la un curs spolitor precum cel de azi. Ar fi un pas înainte. Întrebarea care rămâne este dacă Volksbank deschide sau nu un drum şi pentru celelalte bănci.

 

Autor Mihai Vintilă 12 Noiembrie 2014, 08:22 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii