Unde ne sunt....INVESTIȚIILE?!

De Valeriu Ion GĂGIULESCU 18 Mai 2019, 17:06 Editorial

Stimabililor, am înțeles că cele mai mari majorări din istorie pentru salariile medicilor vă stau în gât, că dublarea salariului minim e nașpa, că mărirea pensiilor e pentru știrbi, că voucherele de vacanță sunt pomană pentru fraieri, că salariile crescute ale profesorilor și actorilor vă sunt profund dezagreabile, că reducerea TVA nu vă convine, că vă enervează rata minimă a șomajului și transportul gratuit pentru studenți. Nici eliminarea timbrului de mediu pentru autovehicule nu vă este pe plac, ca să nu mai vorbim de extinderea fără precedent a suprafețelor agricole irigate, de programul Start-up Nation ori de triplarea fondului de burse pentru studenți, care vă irită de-a binelea. Dacă adaug și cele mai mari bugete din istorie pentru sănătate și educație riscați să faceți atac cerebral așa că mă opresc aici. Toate astea vă agasează, vă stau în gât, vă scot din minți. Ok. Le dăm la o parte, le ștergem cu buretele de dreapta. Problema e ce punem în loc! Am înțeles că alternativa ar fi muie PSD, că asta vă induce un extaz perpetuu, o neegalată stare de beatitudine intelectuală, de euforie doctă. Asta e tot? Ăsta e răspunsul? Asta e alternativa? Întreb și eu." Florin Artene ) pot reprezenta un bogat material de studiu pentru oricare analist politic sau pentru oricare sociolog sau economist, de bună credință.

Aceste păreri, liber exprimate,arată nu numai nivelul real de înțelegere al fenomenelor economice și politice care guvernează obiectiv România de azi cât, mai ales, arată lipsa de informare corectă a populației cu privire la acțiunile de interes general care sunt luate de factorii responsabili. Astfel, de pildă, ar trebui ca populația să fie informată detaliat , în spiritul necesarei politici de transparență, cu privire la modul în care se va utiliza ”banul public”.

Când se contractează un împrumut de o valoare deosebită, cu rambursare pe o plajă foarte mare de timp, împrumut de bună seamă purtător de dobânzi însemnate, ei bine, atunci poporul ar trebui să știe clar care este procentul de folosire al acestor fonduri pentru INVESTIȚII și care ar fi procentul destinat CONSUMULUI. Pentru că dacă nu se vor avea în vedere realizarea de investiții iar fondurile vor fi utilizate majoritar pentru acoperirea cheltuielilor curente , chiar în condițiile în care acestea din urmă ar fi fost făcute preponderent în scopuri sociale, URMAȘII noștri vor fi cei care vor suporta datoria făcută de consumatorii actuali fără ca acești urmașii să beneficieze aceste comentarii de o creștere economică reală! Pe de altă parte, puterea reală de cumpărare a monedei naționale, este dată de echilibrul ideal dintre ”producție” și ”desfacere” , dintre ”cerere și ofertă” , dintre ”vânzare” și ”cumpărare” , dintre ”cantitate” și ”calitate”, dintre” acumulare” și ”consum” noțiuni elementare care țin de economia capitalistă concurențială, economie foarte departe de cea care a existat în urmă cu 30 de ani în care așa zis ”pierderile planificate” acopereau uneori erorile de ”management”, ca să folosim mai noul termen.

Așa că, de vreme ce ”Piața” este mereu cu un pas mai înainte față de oricare dintre majorările de venituri acordate populației, diminuându-le substanțial, urmează că......” este ceva putred în Danemarca”....vorba lui Shakespeare! Una dintre soluții de îndreptarea situației ar putea să fie.....” mai puțină vorbă și mai multă treabă ” , nu-i așa ? Dar....și pentru aceasta...ar trebui măcar noi locuri de muncă, nu ? Și astfel cercul vicios se închide , din păcate. Întrebare retorică: Unde ne sunt....INVESTIȚIILE?!

P.S.
Comentariile- postate pe facebook, vis-a-vis de articolul domnului Florin Artene.

 

 

Autor Valeriu Ion GĂGIULESCU 18 Mai 2019, 17:06 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii