Ucraina în UE? La muncă!

De Mihai Vintilă 17 Iunie 2022, 09:06 Editorial

Cancelarul german Olaf Scholz în timpul vizitei de la Kiev a declarat că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană ar putea "dura foarte mult timp". El crede că acest efort de schimbare și adaptare ar merita deoarece perspectiva ar da speranţă populaţiei. Iată că realismul guvernează politica europeană în ciuda strigătelor uneori ilare venite de la conducerea Ucrainei.

Este o poziție de bun simț a Germaniei. Și Franța a anunțat că aderarea Ucraine ar dura 15-20 de ani. Corect. Dincolo de propagandă trebuie să privim la ce avem pe teren.

Acum Ucraina nu poate intra în Uniunea Europeană pentru că nu îndeplinește absolut niciun criteriu. Nu vorbesc de cele economice și sociale care sunt foarte departe ci de cele elementare precum a avea o graniță stabilă, a avea tratate de bună vecinătate cu vecinii, a avea legături terestre și maritime cu restul Europei. Ucraina nu e conectată cu Uniunea Europeană și construcția unor astfel de conexiuni durează.

În Ucraina ecartamentul vechi, model rusesc, mai lat, ar trebui schimbat cu cel european asta dacă vrei să ai trenuri care să circule. Ucraina timp de 30 de ani nu a făcut aceste lucruri nu pentru că nu ar fi avut bani ci pentru că nu a vrut. A fost un stat care a băltit în propria neputință, în corupție endemică, în minciună și favoritisme. A vrut banii Europei dar s-a dedulcit la cei ai Rusiei. Așa că instituțiile ei deși unele seamănă cu cele europene nu funcționează ca ele și asta ar trebui să facă acum. Să le facă să funcționeze.

Parlamentul trebuie să adopte legi compatibile cu cele Europene, cu directivele Europene. Acum la toate capitolele, dar la toate, Ucraina nu respectă aceste principii.

Construirea unei țări europene durează. Cel mai greu se va schimba atitudinea imperialistă pe care ucrainienii o au față de vecini, față de Ungaria,, Slovacia, Moldova și uneori față de România. Tratamentul absolut sovietic la care sunt supuse minoritățile trebuie să înceteze. Drepturile femeii trebuie respectate nu numai prin afirmații ci și prin lege. Discriminarea salarială practicată azi în Ucraina este demnă de anii imediat de după război.

Ucraina are mult de muncă. Ar trebui să se apuce. Bani primește, schimbările mai trebuie să le facă.

A și înce ceva... Acolo de unde primești bani nu scuipi! O ține Europa Ucraina în brațe contra Rusiei dar sincer ne-am cam săturat de gargara kieveană, de dorința de a ne rescrie istoria, de pretențiile cretine, de tupeul și nesimțirea lor.

La muncă nene dacă vreți în UE!

 

 

Autor Mihai Vintilă 17 Iunie 2022, 09:06 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii