UE si petrolul american

De Ivan Cristian Gabriel 15 Iulie 2014, 08:33 Editorial
S-au reluat negocierile referitoare la crearea unei zone de liber-schimb transatlantice. Bruxelles-ul a cerut Washingtonului să anuleze interdicţia de aproape 40 de ani privind exportul de petrol brut. UE îşi argumentează cererea prin criza din Ucraina şi pericolul asupra securităţii energetice a Europei.
 
Negocierile dintre SUA şi UE cu privire la crearea acestei zone au început la sfârşitul anului 2012 şi până acum s-au desfăşurat fără niciun fel de senzaţii. Părţile au convenit asupra chestiunilor tehnice, precum comerţul cu produse agricole sau investiţiile reciproce. Însă criza din Ucraina provocată în mare parte de Occident pune în pericol succesul procesului de negocieri. Nedorind să ajungă la un compromis cu Rusia, Bruxelles-ul a văzut drept mod de asigurare a securităţii energetice a Europei achiziţionarea de petrol brut american. Şi s-a lovit de un mare obstacol.
 
De menţionat că interdicţia la exportul de petrol brut din SUA a fost instituită cu aproape 40 de ani în urmă, când, în prima jumătate a anilor 1970, lumea s-a confruntat cu o criză a petrolului. Criza respectivă a fost urmarea războiului din 1973 din Orientul Mijlociu şi a reducerii livrărilor de resurse energetice de către ţările arabe, fapt care a făcut să sară în aer preţurile la petrol. De atunci, toate administraţiile americane au respectat interdicţia ca o piatră de temelie a securităţii energetice naţionale.
 
Şi iată că acum UE cere SUA să-şi deschidă depozitele de petrol pentru exportul în Europa, pentru a dovedi prin fapte interesul de a crea o zonă de liber-schimb transatlantică. În documentul pregătit de Consiliul UE pentru viitoarele negocieri cu SUA se arată că „actuala criză din Ucraina confirmă situaţia gravă cu care se confruntă UE în privinţa dependenţei energetice” (se subînţelege că de Rusia). Potrivit Bruxelles-ului, renunţarea la interdicţie ar demonstra altor ţări, „precum China că două puteri economice au o atitudine serioasă când este vorba despre înlăturarea barierelor”.
 
Faptul că negocierile dintre SUA şi UE cu privire la crearea unei zone transatlantice de liber-schimb au o importantă componentă politică nu este pentru nimeni un secret. Însă pentru prima dată totul este atât de vizibil. Bruxelles-ul aduce două argumente cu adevărat dureroase pentru americani: „eliberarea” de dependenţa de resursele energetice ruseşti şi „descurajarea” Chinei. SUA vede concurenţi atât în China, cât şi în Rusia.
 
Ce şanse sunt pentru anularea interdicţiei de 40 de ani? În iunie anul curent, Casa Albă a declarat că SUA nu intenţionează să anuleze interdicţia la exportul de petrol brut. Însă, Ministerul Comerţului deja a acordat câtorva companii dreptul de a extinde lista de produse petroliere livrate peste hotare. O altă problemă este că hidrocarburile americane vor fi pentru UE mai scumpe decât cele ruseşti. Dar acesta este preţul pe care europenii trebuie să-l plătească pentru jocurile strategilor de la Bruxelles şi Washington.
 

 

Autor Ivan Cristian Gabriel 15 Iulie 2014, 08:33 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii