Trece și ZIUA LIMBII ROMÂNE

De Tudorița TARNIȚĂ 31 August 2021, 19:28 Editorial

Ne-am obișnuit ca, în fiecare an, pe 31 august să sărbătorim ZIUA LIMBII ROMÂNE. Pe 31 august ne amintim dintr-o dată că „Limba noastră-i o comoară” și că acest copac, prin seva căruia curge intraductibilul DOR, dar și DOINA, dăinuind peste veacuri, are rădăcinile bine înfipte în pământul strămoșesc și în istoria poporului român.

În această zi ne reamintim că „A vorbi despre limba română este ca o duminică”, o sărbătoare a sufletului, în care poeții acestui neam scriu și plâng românește pe malul cuvintelor, nemurind zborul de vultur și psalmii din strană. Este o zi în care sărbătorim moștenirea verbelor arse de treceri și ștergem praful care acoperă cufărul de zestre al metaforei. Și, de ce nu- este una din zilele acelea, puține la număr, ce-i drept, în care ne mândrim că suntem români și ancorăm cu timiditate tricolorul pe rețelele de socializare sau, în colțul inimii. Câteva instituții de cultură bifează evenimentul prin manifestări anemice, bântuite de festivism sau de teama noului val de coronavirus și...cam atât. Trece și ZIUA LIMBII ROMÂNE.

Se spune că limba este cel mai prețios tezaur pe care-l moștenim de la părinți și pe care îl transmitem copiilor noștri. Este depozitul sacru în care ne păstrăm credința, istoria și cultura, altarul în care intrăm cu smerenie, cu palmele arse de dor și tălpile scăldate de roua dimineții.

„Limba Română este patria mea” –spunea Nichita Stănescu. O patrie frumoasă și bogată, ca și patria-mamă, de altfel, dar pe care o vindem prea ușor. Ne lepădăm prea repede de coaja cuvintelor care mai poartă încă parfumul din casa părintească și împrumutăm o limbă paralelă. Vorbim sau scriem monosilabic, folosim prescurtări sau diverse aplicații în comunicarea cotidiană, punem virgulă între subiect și predicat, iar semnele de punctuație și-au pierdut în totalitate utilitatea.

Este 31 august și, ca în fiecare an, sărbătorim ZIUA LIMBII ROMÂNE. De mâine, ne vom trimite din nou emoticoane, inimioare sau cafeluțe aburinde pe rețelele de socializare în loc de BUNĂ DIMINEATA și, prinși de grijile cotidiene, vom uita că „Limba noastră-i o comoară”...

Dar, cred că cel mai frumos mod de a sărbători Limba Română ar fi să vorbim și să scriem corect românește nu doar în ultima zi a lunii lui Gustar, ci, în fiecare zi.

 

 

Autor Tudorița TARNIȚĂ 31 August 2021, 19:28 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii