Trăim nebunia prețurilor. Azi cazul celor din industrie

De Mihai Vintilă 06 Ianuarie 2022, 10:05 Editorial

preturi industriale noiembrie 2021

Creșterea agresivă a prețurilor determinată de inflație, de scumpirile repetate, de introducerea haotică a noi reglementări este confirmată de datele statistice publicate de Institutul National de Statistică.

Astfel în luna noiembrie 2021, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 4,9% faţă de luna octombrie 2021. Dramatică este însă comparația cu noiembrie 2020 având ca referință aceeași lună noiembrie când aveam la preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) o creștere cu 32,2%.

 

Dacă ne uităm la evoluția prețurilor interne comparativ cu cele externe vom observa că la intern creșterea prețurilor a fost mult mai accentuată. Dacă comparăm creșterea internă cu cea externă, având ca reper aceeași lună noiembrie avem o creștere medie a prețurilor industriale de 7,25% la intern în timp ce pe piața externă ea a fost de 0,5%.

Sigur sunt creșteri în funcție de industrii și zone de industrii. De departe cea mai agresivă este cea în sectorul energetic de peste 15% comparând noiembrie 2021 cu noiembrie 2020. Putem spune chiar că aici este jocul politic și economic al unor țări precum Rusia asupra Uniunii Europene.

La intern aceeași industrie energetică crește prețurile cu aproape 20% comparând noiembrie 2021 cu noiembrie 2020. Aici trebuie ținut cont și de rata inflației mari din România. Totuși este o creștere imensă care se va simți în cursul începutului de an 2021 la toate produsele de pe piață indiferent dacă sunt industriale, materii prime sau agricole. Este desigur de așteptat ca și serviciile să urmeze acest trend.

În tot acest haos al creșterilor de prețuri doar două industrii au mici scăderi de prețuri dar și acelea nesesizabile. Este vorba de industria metalurgică cu cca 3% și desigur de industria farmaceutică cu cca 0,06%.

Estimez o creștere mai agresivă a prețurilor în toate domeniile de activitate, o înrăutățire a mediului de afaceri pentru începutul anului 2022 în România.

 

sursa graficului și a datelor statistice - INS

 

Autor Mihai Vintilă 06 Ianuarie 2022, 10:05 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii