Suntem un popor vulnerabil

De Tudorița TARNIȚĂ 14 Septembrie 2021, 16:54 Editorial

Trăim vremuri triste. Vremuri în care o mână de îmbogățiți peste noapte sau de beneficiari de pensii speciale se lăfăie în averi pe care un om nu le poate avea din muncă cinstită nici din agoniseala a cinci generații -și o mulțime de asistați social, oameni care trăiesc la limita sărăciei sau din pensii mizere. În prag de iarnă, după ce toate prețurile au luat-o razna, iar scumpirile la gaze și la energie electrică nu ne mai permit să cumpărăm nici pâinea cea de toate zilele sau medicamentele care ne mai țin în viață, am ajuns o turmă de consumatori vulnerabili. Prin definiție, asta înseamnă că putem fi răniți cu ușurință fizic sau moral, că avem părți slabe, defectuoase, criticabile, că putem fi atacați ușor, pentru că avem un punct sensibil.

Dacă analizăm situația, chiar suntem vulnerabili, pentru că avem un punct sensibil-sărăcia. Suntem vulnerabili și putem fi atacați cu ușurință pentru că nu avem bani și pentru că ne-am obișnuit să muncim pe sume derizorii sau de toată batjocura, pentru patroni lipsiți de omenie, care își construiesc imperii pe spatele celor mulți și proști. Suntem vulnerabili și putem fi răniți pentru că avem puncte slabe, nu mai avem coloană vertebrală, nu mai știm să ne împotrivim valurilor de nedreptăți care trec peste noi și care ne prăbușesc... Suntem vulnerabili pentru că stăm îngenuncheați de politicieni care ne-au oferit doar promisiuni de peste trei decenii și care se luptă doar pentru propriile interese sau își sapă unul altuia groapa și ne oferă circ, în loc de pâine.

Recent, Ungaria a anunțat dublarea pensiilor și atribuirea celei de a 13-a sumă de bani plătită lunar pentru pensionari.

Ce au făcut în acest timp politicienii noștri pentru populația defavorizată?
Parlamentul României a adoptat o lege privind stabilirea așa-ziselor măsuri de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil. Potrivit informațiilor furnizate de ministrul Muncii, Raluca Turcan, este vorba de o subvenție la factură, în funcție de tipul și consumul de energie- energie electrică, termică, gaz sau combustibil solid.

Pentru a obține aceste facilități însă, consumatorul vulnerabil trebuie să se înarmeze cu timp și răbdare și să se adreseze Primăriei, unde să stea cu orele cu capul plecat pe la toate ghișeele.

Potrivit legii, în România, clientul vulnerabil aparține unei categorii care, din motive de vârstă, sănătate sau venituri reduse, se află în risc de marginalizare socială și, pentru prevenirea acestui risc, beneficiază de măsuri de protecție socială, inclusiv de natură financiară. Din păcate, din motive de vârstă, de sănătate sau de venituri reduse, multi dintre noi ne încadrăm în categoria consumatorilor cu puncte nevralgice.

Cum spuneam la început, cu mici excepții, după atâția ani de la evenimentele din decembrie 1989, în România există o mulțime de asistați social, oameni care trăiesc la limita sărăciei sau din pensii mizere. Pentru ei, politicienii nu au reușit să găsească până acum pârghii pentru îmbunătățirea nivelului de trai, ci au pus doar o etichetă-consumatori vulnerabili. O etichetă sau, un brand de țară -Suntem un popor vulnerabil.

 

 

 

Autor Tudorița TARNIȚĂ 14 Septembrie 2021, 16:54 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. Iancu Gheorghe 19 Septembrie 2021, 10:29

    A fi defavorizat, în mod aparte ”sărăcia” ,pentru guvernanții din toată lumea, e un abonament, o adeziune, un contract tip „pune apa la fiert, că eu plec la vânătoare„ Prin sărăcie, partidele politice îi au la mână pe alegători. Ajutorarea se face prin primării. Primarul e ”băiat bun„ .dacă îl alegi. Partidul e „băiat bun„ dacă primarul e de-al lor. Independent sau alt partid ce nu e la guvernare?..” NU SUNT FONDURI!! Sărăcia e o necesitate în politică. Mă refer la politica și politicieni săraci cu duhul. Fondurile „sărăciei„ nu trebuie să fie administrate prin primării. E nevoie de un ajutor social legalizat, controlat de Garda financiară. P.S. - În Italia e „reddito di cittadinanza„ necontrolat de partide. Morala? ..acum vor să îl aducă din nou la mâna partidelor, prin așa-zise-le „politici sociale„. Sărăcia e un bun de preț a tuturor neica-nimeni din politică. Sper ca toți (și sunt mulți) politicieni cu bun simț, și profesionalitate, să înceapă să aibă curajul intelectual și fizic de a debarasa România de „neica-nimeni„ din politică. O zi bună tuturor celor ce iubesc România. Un gând bun Dv., Tudorița TARNIȚĂ.

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii