Sistemul financiar mondial trebuie să fie schimbat

De Ivan Cristian Gabriel 11 Iunie 2014, 05:15 Editorial
Lumea depinde foarte mult de dolar și acest lucru creează majoritatea problemelor din economia globală.
Singura economie care primește dividende necondiționate de la dominația dolarului american este evident economia SUA. În toată lumea tranzacțiile din cadrul contractelor mari au loc în final prin New York.. SUA trebuie să reflecte asupra acestei probleme. Lumea are nevoie de o nouă abordare, actualul sistem financiar este „defect”. Cu greu, dar sistemul financiar poate fi izbăvit de defecte. De această problemă trebuie să se ocupe nu G8 și nici chiar G20, ci toate statele împreună. Problema trebuie să fie soluționată în cadrul ONU.

În ultimul timp, mulți experți spun că rădăcina problemelor economiei mondiale este rolul exclusiv al dolarului. Au loc discuții privind decontările în alte monede, au fost numite între altele euro, yuanul chinez, rubla rusească. Deocamdată nu există progrese deosebite în această direcție. Aici un rol important îl joacă rezistența opusă de SUA.
Unii analiști consideră că pe continentul asiatic o alternativă la dolar poate deveni yuanul. Cu toate că poate apărea și o monedă nouă - chiar și virtuală.Euro a început de asemenea ca un produs sintetic, care se numea ecu și era o unitate de cont a Comunității europene și nu au existat bancnote sau monede, însă decontările interstatale aveau loc. Probabil că în lume se creează nu o monedă, ci mai multe monede comune.

Nu întâmplător tema monedei noi a devenit acum actuală. Săptămâna aceasta Rusia, Belarus și Kazahstan au semnat tratatul privind crearea Uniunii Economice Eurasiatice. Pe harta economică a lumii a apărut o piață uriașă nouă, la care doresc deja să adere țările vecine. Iar într-o asemenea uniune trecerea la decontările reciproce în moneda unui stat sau probabil într-o monedă unică nouă este o problemă de timp.

În ceea ce privește SUA, îndemnurile de a re-evalua politica economică a Washingtonului răsună de mult timp și în America. Între altele, renumitul expert financiar Jim Sinclair, cunoscut datorită previziunilor sale a avertizat că Rusia poate pur și simplu prăbuși petrodolarii, cerând pentru petrolul și gazul său nu dolari, ci euro sau yuani. Capitalele europene vor fi bucuroase, deoarece ele nu vor mai fi nevoite să se folosească de piețele valutare. Iar înmormântarea monedei americane ca mijloc de decontare internațională - ținând cont de datoria națională uriașă - va transforma America într-un falit real.

 

Autor Ivan Cristian Gabriel 11 Iunie 2014, 05:15 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii