Să fim mai deștepți!

De Noro Jerca 29 Iulie 2022, 09:46 Editorial

Acum, la o săptămână de la zicerile premierului maghiar Orban Viktor de la Tușnad, văd că pe toate canalele TV se bat toți politicienii cu declarații care mai de care mai belicoase... E târziu acum, după război toți își dau cu părerea? Azi a ieșit la rampă și premierul aăaaă Ciucă, mâine, poimâine se trezește din "somnul cel de moarte" și președintele Iohannis... Niciunul nu au avut curajul să-l confrunte acolo la Tușnad, cu argumente, nu cu baliverne de mioritici?

Statul român face de 32 de ani ca mare parte din populația trăitoare în Secuime să trăiască azi, în 2022, un fel de suprarealitate substitutivă: totul vopsit în culorile drapelului maghiar, stegulețe maghiare peste tot, statui de regi maghiari, etc... Unde premierul Orban Viktor, vine și spune aici ceea se lumea locului așteaptă să audă... Însă, această existență comunitară în lumii paralele și starea resentimentară din mentalul colectiv, nu va fi niciodată mai mult decât o fierbere sub capac... Nu fiindcă n-ar exista vreun nebun, ci fiindcă au nevoie de această stare de agregare... Cu această stare ei se identifică. Dacă îi iei secuiului revolta mocnită și resentimentul, nu mai e nimic. Însă, mai e ceva: psihologia sarcastică a perdantului, satisfacția imensă că ei aruncă o piatră și românii fac din ea, un ditamai bolovanul. În mod paradoxal, ei pe asta construiesc: pe hipertrofiata "cameră de rezonanță” a românilor... E ca în bancul cu evreii, pe care se poate construi un curs universitar: Ițic îl vede pe Ștrul citind presa arabă într-o cafenea din Ierusalim.

"Vai, vai, Ștrul, e sfârșitul lumii, un evreu citește presa arabă în centrul Ierusalimului!"

- "O citesc și pe a noastră, spune Ștrul. Numai că acolo scrie de Holocaust, de antisemitism, de fel de fel de grozăvii, care te sperie... Dimpotrivă, arabii scriu că evreii domină lumea, că sunt cei mai puternici, că ei controlează finanțele mondiale etc... Vezi: arabii au, pur și simplu, știri mai bune."

 

Autor Noro Jerca 29 Iulie 2022, 09:46 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. io...gerules 08 August 2022, 07:06

    Cu regret...baliverne mioritice...devedeste o intelegere gresita a celebrei balade romanesti,in care ciobanul,baciul,moldovan,adica roman,transforma fiorul mortii sale constiente,ca urmare a actiunilor criminale a tovarasilor sai de breasla,intr-o mare sarbatoare a nuntii,a impreunarii ciobanului cu maretia formidabila a naturii,luna,soarele si stelele devenind maretii lui martori organici ai casatoriei cu o fata decrai,fata de crai din basmele nemuritoare ale romanilor.Ciobanul mioritic nu e un las ci un mire al naturii romaanesti,dainuind vesnic printre astrele ceresti.

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii