România, un sat fără câini

De Tudorița TARNIȚĂ 06 Mai 2021, 19:16 Editorial

De câteva zile, rețelele de socializare sunt luate cu asalt de tot felul de opinii, poze și postări referitoare la Arthur, regele urșilor, care trăia într-o arie protejată din județul Covasna și care a fost împușcat ilegal de un prinț austriac. Aidoma unor povești cu prinți străini și regi ai pădurilor autohtone, se spune că ursul Arthur avea vârsta de 17 ani când a fost ucis cu sânge rece de către prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, pornit la vânătoare prin Carpații noștri cu patalamaua oferită de Ministerul Mediului din România. Sub pretextul că a venit să rezolve problema localnicilor, care se jeluiau că o ursoaică urmată de puii ei le calcă pământurile și le intră în ogradă, prințul austriac l-a împușcat pe marele Arthur și l-a acasă fără niciun fel de restricții, ca pe un mare trofeu, pe care îl va agăța pe peretele de la intrarea în castel.

Încărcat de glorie în vânătoarea de trofee și sub pretextul că a confundat bătrânul urs cu o femelă cu pui care îi teroriza pe localnici, prințul austriac și-a luat tălpășița, iar noi, am rămas încă o dată cu buza umflată, să ne descărcăm năduful pe rețelele de socializare...

Din păcate, în România nu s-a prea vorbit despre jaful din pădurile noastre. A scris în schimb presa internațională, au scris marile agenții de presă, care au relatat pe larg cele întâmplate, iar televiziunile din întreaga lume, acele trusturi care nu au interese sau nu sunt supuse clanurilor politice, au titrat simplu, că suntem o ţară ieftină, cu conducători ieftini și politicieni corupţi şi că ne merităm soarta.

Noi însă, ne lamentăm pe rețelele de socializare, așa cum am făcut când ne-au plecat pădurile, când ne-am căptușit cu toate deșeurile țărilor civilizate, atunci când am desființat agricultura și industria, sau când oamenii de valoare au fost îngenuncheați cu salarii de mizerii și au fost nevoiți să fugă în toată lumea, mâncând pământul.

Chiar dacă iubesc animalele și urăsc violența, pe mine, nu mă revoltă doar faptul că ursul Arthur, regele pădurilor noastre, a fost ucis. Putea să fie un ursuleț nevinovat, sau oricare altă sălbăticiune. Mi se pare însă revoltător faptul că România a devenit de o bună bucată de vreme un sat fără câini. Un loc în care orice străin, prinț, șeic sau oricine cu dare de mână, poate cumpăra orice și pe oricine. La orice oră din zi sau din noapte, mulți dintre cei care ne conduc și care ar trebui să ne apere, ne vând fără milă și fără prejudecăți. Pentru ei, nu există judecată, iar legile țării, fie și cele pentru protecția animalelor, se aplică după bunul lor plac.

Între timp, noi stăm comozi în fotolii și postăm comentarii pe rețelele de socializare despre Arthur, regele urșilor din munții noștri, care trăia într-o arie protejată din județul Covasna și care a fost împușcat ilegal de un prinț austriac...

 

 

Autor Tudorița TARNIȚĂ 06 Mai 2021, 19:16 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii