RCA sau povestea fără sfârșit

De Mihai Vintilă 13 Martie 2023, 20:03 Editorial

Prețurile la RCA s-au dublat iar in unele cazuri s-au triplat. Ni se spune de niște băieți, plătiți regește la ASF, că așa este piața și ni se dau exemple de prin Germania. Numai când le convine domnilor ni se dau exemplele acestea. Noi nu avem mașinile din Germania, nici străzile de acolo, nici salariile lor așa că exemplificarea asta e doar un praf în ochi.

Eu ce nu înțeleg este de ce nu se aplică bunul simț. Simplu și la obiect. Avem o valoare a RCA de 1000 de lei să zicem. Piețul pieței cum s-ar spune. Bun. Dacă eu, șofer de 30 de ani nu am făcut niciun accident, eveniment etc de ce nu primesc la această valoare o reducere de 80%? Adică să plătesc o sumă decentă de 200 de lei? Pentru că sunt un șofer grijuliu, fără evenimente.

Dacă însă acum cinci ani am făcut un accident să beneficiez doar de un discount de 20% adică să plătesc un RCA de 800 de lei pentru că sunt grijuliu dar am călcat pe bec acum cinci ani.

Dacă ieri am făcut un accident și azi vreau același RCA să plătesc nu cei 1000 de lei de care facem vorbire ci 1900 de lei, 2000 de lei, o creștere a RCA de 90-100%. Pentru că nu am fost grijuliu și companiile au băgat bani în neatenția mea.

În acest fel simplu, care funcționează în străinătate, se pot cerne șoferii neatenți de cei care sunt corecți și care nu fac evenimente. În fond, RCA, este o asigurare pe care o plătim pentru a avea un suport financiar când se întâmplă un eveniment. Deci ideea lui este de a reduce probabilitatea de a se întâmpla evenimentul pentru care se face asigurarea. În acest fel toată lumea ar fi mulțumită. Oamenii corecți pentru că sunt corecți și corectitudinea lor e răsplătită, bișnițarii care tot lovesc mașini pentru a încasa asigurările sunt penalizați, firma de asigurări e sigură de scăderea evenimentelor deci, de plata mai mică a daunelor și tot așa.

Legea există. Rămâne doar să o aplicăm simplu și fără aiuritoare exemple care nu se potrivesc contextului. Altfel avem o poveste fără de sfârșit.

 

 

Autor Mihai Vintilă 13 Martie 2023, 20:03 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii